<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kraj poluvijekovnog hladnoratovskog neprijateljstva

VAŠINGTON

Američki predsjednik Barak Obama najavio je u obraćanju javnosti obnavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, kao i kraj “zastarjelog pristupa” što podrazumijeva ublažavanje ekonomskih sankcija i restrikcije putovanja.

18. decembar 2014, 12:00

“Izolacija nije djelovala. Vrijeme je za novi pristup”, rekao je Obama najavljujući okončanje poluvijekovnog hladnoratovskog neprijateljstva, dodajući da je državnom sekretaru SAD Džonu Keriju naložio da se angažuje na otvaranju američke ambasade u Havani, prenijeli su svjetski mediji.

SAD će, takođe, omogućiti povremena putovanja i trgovinu koji su bili zabranjeni tokom višedecenijskog embarga uvedenog tokom administracije nekadašnjeg američkog predsjednika Džona Kenedija.

“Ni američki ni kubanski narod nisu uživali blagodeti krute politike ukorenjene u događajima koji su se zbili prije rođenja većine nas.Vjerujem da možemo da učinimo više da podržimo kubanski narod i kroz angažovanje promovišemo naše vrijednosti”, rekao je Obama.

On je zaključio da se tokom više od 50 godina pokazalo da “izolacija nije vrijedila” i da je “vrijeme za novi pristup”.

Istovremeno, javnosti se obratio i kubanski predsjednik Raul Kastro koji je pozdravio nove tendencije u odnosima sa SAD.

“Ovaj izraz predsjednika Obame zaslužuje poštovanje i priznanje svih ljudi. Želim da zahvalim Vatikanu na podršci, a posebno papi Franji za poboljšanje odnosa između Kube i SAD”, izjavio je Kastro.

Obraćanjima dvojice predsjednika prethodio je njihov telefonski razgovor koji je trajao duže od 45 minuta, a ranije oslobođen je iz kubanskog zatvora Amerikanac Alan Gros, dok su trojica Kubanaca puštena iz zatočeništva u SAD.