<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Želim krenuti stopama Pepa Guardiole

Xavi

Kapiten Barcelone Xavi rekao je danas da želi krenuti stopama Pepa Gvardiole i nakon igračke karijere postane trener katalonskog kluba.

18. decembar 2014, 12:00

 "Želio bih da poslije karijere ostanem u Barceloni na nekoj od funkcija. Divim se Guardioli i njegovim dostignućima, volio bih uraditi nešto slično. Polako mi se bliži kraj karijere, osjećam to, jer moje tjelo ne može izdržati fizičke napore na svaka tri dana. Nemam više ni motiva kao što sam imao nekad", rekao je Xavi za katalonski list Sport.

Xavi je priznao da je ljetos bio blizu prelaska u MLS ligu u ekipu New York Cityja, ali da se na kraju predomislio.

"Bio sam na korak od New Yorka, ali sam poslije razgovora sa trenerom Luisom Enriqueom donio odluku da ostanem. Bio je veoma iskren i rekao mi da ću imati važnu ulogu u timu", zaključio je Xavi. Xavi je cijelu karijeru proveo u Barceloni, za koju je od 1998. godine odigrao 740 utakmicu i postigao 84 gola.

Sa katalonskim timom osvojio je impresivna 22 trofeja, od čega sedam titula u Primeri, tri Lige šampiona, dva nacionalna kupa, šest Superkupova Španije, dva UEFA Superkupa i dva Svjetska klupska prvenstva.

Za reprezentaciju Španije, sa kojom je osvojio titulu svjetskog i dvije titule evropskog prvaka, nastupio je 133 puta i dao 12 golova.

Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu povukao se iz državnog tima.