<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučić i Li otvorili Pupinov most

BEOGRAD

Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali svečano su danas otvorili Pupinov most koji povezuje Zemun i Borču na Dunavu, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama dugim 10 kilometara.

18. decembar 2014, 12:00

Dvojica premijera su otvorili most u prisustvu mnogobrojnih građana i zvaničnika.

Već odomaćenog naziva "Kineski", most preko Dunava koji je dobio ime poznatom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija "Čajna roud and bridž korporejšen", a dio je Sjeverne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmjestiti teretni saobraćaj iz centra grada.

Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Most ima ukupno šest saobraćajnih traka i pješačko-biciklističke staze sa obe strane mosta.

Otvaranjem Pupinovog mosta put od Zemuna do Borče skraćen je za gotovo 30 kilometara.

Ukupna vrijednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara.

Vučić je nakon otvaranja Pupinovog mosta poručio da je ovaj događaj daleko značajniji od svega što su on i njegov kineski kolega uradili u prethodna dva dana, jer ovaj događaj, kako je rekao, veliča djela, a ne prazne riječi.

Premijer je zahvalio predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na stalnoj podršci i pomoći na ostvarenju projekta, kao i predsjedniku RS Miloradu Dodiku koji je, kako je naveo, uvijek bio uz Srbiju prilikom izgradnje značajnih infrastrukturnih projekata.

Podsjetivši da je most ne prijedlog građana dobio ime po velikom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu, Vučić je rekao da je narod Srbije na ovaj način vratio samo dio onoga što je od Pupina dobio.

Podsjetivši da su ugovori o izgradnji mosta potpisani proje više godina i da je odluku donijela bivša vlada, Vučić je rekao da je ova vlada završila ono što su oni započeli.

"Zato sam zahvalan i predstavnicima te vlade, bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu, koji je i prisutan na otvaranju", rekao je Vučić.

"Neka nam je sa srećom i neka most prkosi vremenu koji je pred njim i dugoročno služi interesima našeg naroda. Živela Srbija, živelo prijteljstvo Srbije i Kine", zaključio je Vučić.