<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vazdušni jastuci sa rokom trajanja?

TOKIO

Japanski proizvođači automobila razmatraju ideju da se uvedu rokovi trajanja za vazdušne jastuke koji se koriste u vozilima, nakon što su sa njima imali probleme zbog kojih su povučeni milioni automobila širom svijeta.

18. decembar 2014, 12:00

"Mislim da treba pokrenuti debatu o tome da li je potrebno da se vazdušni jastuci zamjene nakon nekoliko godina. Nezvanični razgovori o tome već su u toku", rekao je Ike, koji je takođe predsjednik Honda motorsa, prenosi agencija Frans pres.

Milioni vozila koji su sišli sa proizvodnih traka nekih od najvećih svjetskih proizvođača automobila, uključujući Hondu, Tojotu i Dženeral motors, povučeni su zbog rizika od neželjenog otvaranja vazdušnih jastuka sa potencijalno fatalnim posljedicama.

Usljed zabrinutosti da vodeći prozivođač vazdušnih jastuka Takata ne može da pronađe uzrok problema, "prst sumnje" uperen je u postepeno propadanje jastuka, a ne u grešku u proizvodnji.

U SAD i Maleziji zabilježeno je najmanje pet aktivacija vazdušnih jastuka sa smrtnim ishodom