<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obama ne primjenjuje sankcije protiv Moskve

VAŠINGTON

Predsjednik SAD Barak Obama potpisao je zakon kojim se odobrava novi set sankcija Rusiji, ali, kako je rekao, ne planira da primjeni kaznene mjere navedene u dokumentu, koji je prije šest dana usvojen u Kongresu.

19. decembar 2014, 12:00

"Potpisivanje ovog zakona ne signalizuje promjenu u politici sankcija ove administracije, koju smo oprezno izvagali u skladu sa razvojem događaja na terenu i u koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima", navodi se u saopštenju Obame.

Predsjednik SAD je naveo da bi mogao da primjeni ovlašćenja sadržana u mjeri, "ukoliko okolnosti to budu zahtijevale".

Zakon zahtijeva od predsjednika da primjeni sankcije na ruske državne kompanije koje se bave proizvodnjom oružja i druge kompanije iz sfere odbrane, ali mu takođe daje mogućnost da od sankcija odustane.

Kako su rekli zvaničnici Bijele kuće, predsjednik SAD ima bojazni da nova mjera nije u skladu sa njegovom politikom primjene sankcija u tandemu sa Evropskom unijom.

SAD i Evropa nastoje da predstave jedinstven front kada je riječ o sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je novinarima da su SAD spremne da povuku sankcije protiv Moskve, ukoliko Rusija preduzme korake neophodne za smanjenje tenzija u Ukrajini, naveo je Rojters.

Američki Kongres usvojio je prije šest dana nacrt zakona kojim se predviđa uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji i istovremeno ovlašćuje predsjednika Obamu da pošalje ubojitu i neubojitu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući antitenkovsko naoružanje i municiju.