<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Test urina otkriva virus

Test urina na humane papiloma viruse (HPV), glavne uzročnike za nastanak karcinoma grlića materice, pokazao se daleko preciznijim u odnosu na dosadašnji način dijagnostikovanja uzimanjem brisa, potvrdili su u zajedničkom istraživanju naučnici iz Britanije i Španije.

19. decembar 2014, 12:00

Na osnovu 14 istraživanja kojim je obuhvaćeno 1.443 seksualno aktivne žene, HPV je u urinu otkriven u čak 87 odsto slučajeva, dok je u 94 odsto slučajeva precizno utvrđeno da infekcije ovim virusom nema, pišuVečernje novosti.

"Otkrivanje HPV u urinu je neinvazivan, pristupačan i prihvatljiv metod za sve pripadnice ljepšeg pola, što omogućava da se na jednostavniji način obuhvati veći broj njih, u okviru programa ranog otkrivanja karcinoma grlića materice. S obzirom na to da je infekcija HPV virusom jedna od najčešće polno prenosivih koja pogađa čak 80 odsto seksualno aktivnih žena, od presudne je važnosti olakšan i precizan način dokazivanja njihovog prisustva", istakla je dr Neha Patek sa ženskog istraživačkog instituta londonskog Univerziteta "Kraljica Meri".