<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kina izvozi rukavice i torbice izrađene od pseće kože!

Šokantno!

Video koji je snimilo Udruženje za zaštitu životinja (PETA) prikazuje radnike u klaonici u Kini kako ubijaju pse palicom - ponekad je potrebno nekoliko jakih udaraca da onesvijeste životinju.

19. decembar 2014, 12:00

PETA-in istražitelj kaže kako je vidio radnike kako gule kožu sa živih pasa, piše Jutarnji list.

Udruženje je posjetilo tri klaonice i farme u centralnoj Kini tokom godinu dana duge istrage o ubijanju pasa i proizvodnji predmeta od njihove kože. Jedan od radnika kazao je istražiteljima kako se u njihovoj klaonici nasmrt premlati i odere 100 do 200 pasa dnevno.

Iako je već naširoko poznato da se u Kini psi ubijaju, te se njihovo meso prodaje restoranima kao delicija, ovo je prvi put da je proizvodnja pseće kože uhvaćena kamerama. U jezivoj reportaži koju je objavila PETA u pozadini se njišu psi obješeni na metalnim kukama.

Mnogo preprodavača uvozi jeftinu kožu iz Kine, ko može znati jesu li te kožne rukavice ili torba napravljeni od pseće kože? - pita PETA-ina osnivačica Ingrid Newkirk.

PETA poziva kupce širom svijeta da zapamte teror koji psi i druge životinje proživljavaju - kaže Newkirk.

Novinska agencija Reuters, koja je posjetila tamošnje tvornice, potvrdila je da se od pseće kože izrađuju modni dodaci - radnici opranu kožu razvlače, a potom je suše na suncu.

'Postoje restorani u kojima je na menijima pseće meso, a postoje i ljudi koje to meso jedu. Postoji osoba koja na takvim mjestima skuplja pseću kožu, i to je rašireno po cijeloj zemlji', kazao je jedan proizvođač.

Iz kineskog udruženja za proizvodnju kože odbili su dati intervju, navodeći kako nemaju nikakvih saznanja o tome da se pseća koža koristi u proizvodnji kože.

Na opetovane upite nije odgovorio ni tamošnji ministar poljoprivrede.
Pseća koža je lošije kvalitete od kože ovaca ili krava, no također je puno jeftinija za izradu.

'Tvornice koje je PETA posjetila proizvode kožu za izvoz', govori Haleigh Chang, jedna od predstavnica organizacije.

'Jedan vlasnik kazao je da pseću kožu prodaju pod janjeću', kazala je, dodavši kako je zbog manjka transparentnosti teško procijeniti koliki je postotak pseće kože u prodaji u odnosu na ostalu