<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U erupciji vulkana jedna osoba nestala, četiri povrijeđene

TERNATE, INDONEZIJA

U erupciji vulkana na planini Gamalama, na ostrvu Ternate, u Istočnoj indonežanskoj provinciji Severna Malaka, četvoro turista je povrijeđeno, a jedan je nestao dok su pokušavali da pobjegnu od oblaka užarenog pepela, saopštili su lokalni zvaničnici.

20. decembar 2014, 12:00

Oblak dima je dostigao visinu od 2.000 metara, a na vrhu planine se može vidjeti i lava koja se sporo kreće. Vlasti nisu naložile evakuacija sela u blizini vulkana, prenosi AP.

Zbog ogromnog oblaka dima i pepela zatvoren je lokalni aerodrom, udaljen tridesetak kilometara od vulkana, kao i škole i kancelarije na ostrvu Ternate.

Vulkan na planini Gamalama je jedan od 129 aktivnih indonežanskih vulkana. Posljednja velika erupcija tog vulkana desila se 2012. godine i u njoj nije bilo žrtava.

U Indoneziji, velikom arhipelagu sa 240 miliona stanovnika, zemljotresi i erupcije vulkana su veoma česti, jer se njena ostrva nalaze u tektonski labilnoj oblasti tzv. Pacifičkog vatrenog prstena.