<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Još se ne zna uzrok nuspojava kod sarajevskih srednjoškolaca nakon vakcinacije antitetanusom

Nadležni šute

Nakon što je vakcina antitetanus kod sarajevskih srednjoškolaca u utorak izazvala neželjene reakcije njena daljnja primjena je obustavljena dok se utvrde sve okolnosti koje će razjasniti šta se zapravo dogodilo, piše bh. novinska agencija Patria

20. decembar 2014, 12:00

 Podsjećamo, prvog dana 13 učenika je imalo simptome u vidu glavobolje, mučnine, trnjenje ruku te im je ukazana pomoć na Infektivnoj klinici UKCS-a, a dan kasnije još nekoliko učenika je zatražilo pomoć.

Dok s jedne strane postoji mogućnost da je prekinut hladni lanac (održavanje optimalne temeperature tokom transporta, skladištenja i upotrebe vakcina) zvaničnih informacija još uvijek nema.

No, s druge strane, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode da nisu zaprimili nijednu prijavu sumnje na neželjenu reakciju.

''Po prijavi sumnje na neželjenu reakciju/neželjene reakcije odmah ćemo reagovati u pravcu ocjene uzročno-posljedične veze između prijavljene neželjene reakcije i primijenjenog lijeka koji je pod sumnjom, a u skladu sa donesenom ocjenom preduzimati odgovarajuće regulatorne mjere'' – navode iz Agencije.

Oni također napominju da su neželjene reakcije očekivana neželjena dejstva na antitetanusnu vakcinu i ista su opisana u rezimeu karakteristika lijeka i u uputstvu za pacijente.

Ova vakcina koristi se već dvije godine, a proizvođač je Imunološki zavod Zagreb, a koja je dobila dozvolu Agencije za stavljanje u promet na tržište BiH.

''Ukoliko je vakcina čuvana u propisanim uslovima (a vjerujemo da jeste) nema bojazni da je došlo do narušavanja njenog kvaliteta koji je provjeren u momentu ulaska vakcine na tržište BiH. Na zahtjev zdravstvenih radnika, ili institucija i po prijemu vakcine, ista će odmah biti uzeta u rad da se u postupku vanredne kontrole provjeri kvalitet iste'' – saopćeno je iz Agencije.