<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Egipat dobio deset helikoptera Apache od SAD-a

Vojska Egipta bogatija je za deset helikoptera Apache, koju je dobila kao vojnu pomoć od Sjedinjenih Američkih Država (SAD)

21. decembar 2014, 12:00

 Jedan od vojnih izvora potvrdio je ovu informaciju, ali nije otkrio datum kada će helikopteri stići u Egipat. Američke vlasti su više puta saopćile da će Egiptu dostaviti helikoptere.

Egiptu su potrebni helikopteri kako bi se mogli izboriti sa rastućim militantskim izazovima na sinajskom poluotoku, na sjeveroistoku zemlje. U ovom području, egipatska vojska se bori protiv militanata već godinu i po.

Svrgavanje egipatskog predsjednika Mohameda Morsija s vlasti imalo je negativan utjecaj na vojnu pomoć SAD-a Egiptu. U oktobru prošle godine, američke vlasti su djelimično suspendovale vojnu pomoć Egiptu.

Washington od 1979. godine, potpisivanja mirovnog sporazuma između Egipta i Izralela, izdvaja 1,5 milijardi dolara godišnje kao pomoć Egiptu, od čega je 1,3 milijarda za vojsku.