<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Borba za bolji zrak: Zeničani podnose krivične prijave protiv nadležnih

Građani Zenice će u nedjelju održati nove proteste zbog sve alarmantnije situacije u vezi sa zagađenjem vazduha, gorućim problemom s kojim se suočavaju stanovnici industrijskog grada na obalama rijeke Bosne

21. decembar 2014, 12:00

 Novu akciju Zeničana će predvoditi članovi Udruženja građana Eko forum grada Zenice čiji su predstavnici najavili podnošenje krivičnih prijava protiv nadležnih. 

"Za razliku od prošlih protesta, kada smo upućivali zahtjeve, ovaj put ih nemamo. Nadležni su imali dvije godine da ih riješe i to su propustili. Sada će dobiti krivične prijave", kazao je predsjednik Eko foruma Zenica Samir Lemeš.

Neka istraživanja su pokazala da je do kraja novembra ove godine emisija sumpordioksida iz ArcelorMittala premašivala sve granice dozvoljenog čak 220 dana, a vanredne mjere bi se morale poduzeti nakon samo tri dana.

"Najveći zagađivač je definitivno ArcelorMittal, koji posredno snosi dio odgovornosti i za zagađenje iz malih ložišta, jer lihvarska cijena po kojoj grije grad, izostanak investicija i neodgovorno ponašanje prisiljava građane da prestanu koristiti centralno grijanje", pojašnjava Lemeš.

Mjesto održavanja ovogodišnjeg protestnog skupa  je sala Gradskog vijeća.

"Još su nam u sjećanju februarski protesti, koji su izmakli kontroli, tako da smo pokušavali po svaku cijenu izbjeći okupljanje vani. Mi smo obezbjedili razglas tako da u slučaju da dođe više od 200 ljudi skup će biti održan na platou ispred sale", dodao je predsjednik Eko foruma.

Prema izvještaju s Metalurškog instituta za prvih šest mjeseci 2014. godine, najveći dnevni prosjek SO2 je zabilježen u Tetovu u junu mjesecu i iznosio je 668 mikrograma po kubnom metru. Granica od 125 mikrograma se ne smije prekoračiti više od tri dana godišnje. 

U drugoj polovini godine zabilježene su i četverocifrene vrijednosti satnih prosjeka, ali pouzdanih podataka nema. Ono što posebno zabrinjava je povećana koncentracija sumpordioksida u odnosu na 2013. godinu.