<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Objavljeni tajni dokumenti: Šta moraju znati špijuni CIA-e?

WikiLeaks

Ne smijete izgledati neuredno kada posjedujete diplomatski pasoš i ne smijete plaćati gotovinom, neki su od savjeta što ih je CIA davala svojim špijunima za prijelaze granice, objavljeno je na WikiLeaksu.

22. decembar 2014, 12:00

 Dva objavljena dokumenta su iz 2011. i 2012., imaju oznaku tajnosti i oznaku "NOFORN" što znači da se ne smiju dijeliti s tajnim službama savezničkih zemalja, stoji na WikiLeaksu.

Navodi se niz savjeta za prijelaz granice i izbjegavanje detaljne kontrole na aerodromima i na graničnim proijelazima. Neki su logični, poput savjeta o tome da se dan prije putovanja avionom jednosmjerna karta ne plaća gotovinom.

Potrebno je držati se uvjerljive priče.

"Agenti sigurnosti u jednoj su prigodi u evropskoj zračnoj luci izabrali agenta CIA-e kako bi proveli temeljitu kontrolu", piše u jednom dokumentu.

"Njegov prilično nemaran izgled bio je u suprotnosti s diplomatskim pasošom koji je posjedovao što je rezultiralo detaljnijom kontrolom od uobičajene. Provjerene su njegove putne torbe te se pokazalo da su pozitivne na eksploziv, odnosno da sadrže tragove eksploziva. Agent je uvjerljivo ponovio da se bavi protuterorizmom i mogao je nastaviti putovanje."

"Za preživljavanje je iznimno važna uvjerljiva i suvisla priča koja omogućuje izbjegavanje detaljnjih istraga i ispitivanja", stoji u CIA-inim uputama.

Jedan od dokumenata pokazuje da je CIA zabrinuta i zbog uvođenja u Evropi biometrijskih kontrola za osobe koje posjeduju američki pasoš, što agentima predstavlja poteškoću kada putuju s krivotvorenim dokumentima.

Ovo je druga serija CIA-inih dokumenata koju je objavio WikiLeaks.

"CIA je u vrijeme Busheve administracije obavljala otmice u evropskim državama, među kojima su bile Italija i Švedska. Upute ukazuju na to da agenti agencije i za vrijeme Obamine administracije namjeravaju prelaziti granice EU-a i nastaviti s tajnim operacijama u zemljama članicama EU-a", piše utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange.

WikiLeaks je 2010. objavio oko 250.000 američkih diplomatskih poruka i 500.000 vojnih izvještaja s oznakom "vojne tajne".