<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

More kod Herceg Novog puno mina i neeksplodiranih bombi

Crna Gora

U moru kod Herceg Novog još ima neeksplodiranih avionskih bombi, koje se, zbog pomicanja kod svake promjene dubine, mogu aktivirati, pišu podgoričke "Vijesti".

22. decembar 2014, 12:00

 Ronilac i istraživač Dragan Gačević, upozorio je javnost prije pet godina da se između hercegnovskog mola i hridi Karatoč na dubini 16 do 18 metara nalazi desetak neeksplodiranih avionskih bombi.

Ova ubojita sredstva imaju takozvani hidrostatički upaljač i sa svakom promjenom dubine uslijed pomicanja može doći do njihove aktivacije, piše list, prenosi N1.

Prijavili bombe, optuženi za sabotažu turizma

List navodi da je Gačević, odnosno njegov ronilački centar "Marina", o ovome dopisom obavijestio Sektor za vanredne situacije i hercegnovsku Upravu policije, ali su tada bili optuženi da sabotiraju turističku sezonu.

Eksplozivna sredstva su pronašli u junu, a pod takvom optužbom, priča je brzo zataškana i bombe su ostale tamo gdje su i danas, navode "Vijesti".

Gačević je stupio u kontakt s američkom ambasadom u Podgorici, a SAD su finasirale podvodno deminiranje u Bokokotorskom zaljevu. Zamjenik šefa misije američke ambasade u Podgorici Douglas Jones je s roniocima centra "Marina" ronio i na Verigama i na Karatoču i uvjerio se da su tvrdnje o bombama istinite, rekao je Gačević.

Bombe i mine zaostale iz Prvog i Drugog svjetskog rata

Ovo je samo jedno od desetak mjesta na kojima su članovi istraživačkog tima ronilačkog kluba Marina pronašli veće količine bombi, granata i mina, uglavnom zaostalih iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Kod otoka Mamula na ulazu u Boku Kotorsku pronašli su minu tešku oko 150 kilograma i raketnu bombu, uz rt Kabala leži još jedna mina i dio torpeda, a tokom ronjenja nailazili su na mine i na samo četiri metra dubine.