<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Cement starih Rimljana jači od današnjih blokova

RIM

Stari Rimljani su napravili cement sastavljen od vulkanskog pijeska i kamena, koji je jači od današnjih betonskih blokova, što im je omogućilo da stvore građevine koje "stoje" i nakon 2.000 godina!

22. decembar 2014, 12:00

Istraživači su, prateći uputstva rimskog arhitekte Vitruviusa iz 30. godine prije nove ere, napravili materijal koji se pokazao neuporedivo otpornijim od moderne gradnje.

"Recept" se sastoji od vulkanskog pijeska, koji, u kombinacijom sa kamenom, čvrsto drži i štiti građevine.

Istraživanje, koje je vodila vulkanolog  Meri Džekson sa Univerziteta Berkli,  pokazuje da je mješavina koju su pri gradnji koristili Rimljani bila i neuporedivo manje opasna za prirodnu okolinu.

Istraživači su napravili istu mješavina za gradnju kao što je bila Vitruviusova, ostavili je da se stvrdne 180 dana, i nakon toga je pregledali rentgenom.

Otkrili su da se stvorio tvrdi kristal minerala koji sprečava pojavu mikroskopskih pukotina - glavnog uzroka propadanja modernog betona izrađenog od cementa!

Rim je smješten između dva vulkanska područja - Brda Alban na jugu i Monti Sabatini na sjeveru.

Stari rimski građevinari eksperimentisali su sa više vrsta vulkanskog pepela prije nego su našli optimalni sastojak za  gradnju.

Odlučili su se za kombinaciju crvenog i crnog vulkanskog pijeska iz pepela Pozolane Rose, na Brdu Alban.

U vrijeme prvog rimskog cara Avgusta, savršeni materijal za gradnju bio je izuzetno važan, jer je taj car započeo tradiciju gradnje spomenika i obnove građevina, od kojih su se neke održale  do danas.