<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Optužnica protiv inspektora Granične policije BiH

SARAJEVO

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Predraga Crnogorca, zvanog Peđa (1958.), radnika Granične policije BiH (GPBiH) u činu samostalnog inspektora.

22. decembar 2014, 12:00

Optuženi se tereti da je od januara do maja 2011. godine kao policijski službenik GPBiH-a, u činu samostalnog inspektora, raspoređen na radno mjesto i obavljajući poslove inspektora za unutrašnju kontrolu u Kancelariji za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GPBiH-a kao službena osoba u insituciji BiH, postupao protivno zakonu i počinio krivično djelo-zloupotreba službenog položaja.

On je optužen da, kao osoba zadužena za predmet unutrašnje kontrole otvoren protiv policijskog službenika GPBiH-a Mladena Primorca, nije poduzeo aktivnosti koje je morao poduzeti sukladno sa internim aktima, te nije pokrenuo disciplinski postupak i suspenziju protiv Primorca, iako je to morao učiniti, jer je znao da se protiv navednog vodi krivični postupak zbog krivičnog djela falsifikovanja isprave, za koje ga procesuiraju Kantonalno tužilaštvo i sud u Širokom Brijegu. 

Na taj način, Mladen Primorac, koji je pravomoćno osuđen za krivično djelo falsifikovanje isprave, nije bio suspendovan te je ostvarivao punu platu i nadoknade, čime mu je pribavljena nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 21.000 KM, za koje je oštećen budžet Bosne i Hercegovine. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopštilo je Tužilaštvo BiH.