<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sindikati: Đaci neće dobiti knjižice

BEOGRAD

Sindikati prosvete protestuju danas na beogradskom Trgu Nikole Pašića odakle su poručili da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocjenama na kraju prvog polugodišta.

22. decembar 2014, 12:00

"Članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenskih veća", rekao je novinarima predsjednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

On je objasnio da se na sednicama vijeća verifikuju ocjene i naveo da će djeci biti zaključene ocjene, dakle, znaće ocjene iz svakog predmeta, ali neće biti unijete u knjižicu.

"Po podacima sindikata, u potpunoj obustavi rada je 300 škola", rekao je Matijević.

Sindikati već pet nedelja protestuju nezadovoljni odlukom Vlade o smanjenju zarada zaposlenima u prosveti.

Na skupu je rečeno da im je Vlada umjesto ispunjenja zahtjeva o izuzimanju prosvetara od smanjenja ponudila jednokratnu pomoć od 7.500 dinara.

"Nemamo ništa protiv da daju ljudima taj novac, ali naš glavni zahtev ostaje da se u 2015. iz rezervi nadoknade gubici naših plata", rekao je predsjednik sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Učesnici protesta uputili su se ka zgradi Vlade i ministarstva prosvete. Ulica kneza Miloša u pravcu ka sjedištu vlade je zatvorena, a saobraćaj je otežan u centru grada.

Brajković je na protestu rekao da je tokom dosadašnjih pregovora ipak postignut izvestan pomak, ali sve je to, kako kaže, na dugačkom štapu.

On je objasnio da je usaglašen tekst posebnog kolektivnog ugovora i da je pri kraju izrada zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Za sindikate je ključno što u tom zakonu ostaju odredbe o zbrinjavanju tehnološkog viška.

"Ministar (prosvete Srđan Verbić) hoće da uvede konkurs i da zapošljavanje ide po partijskim vezama", rekao je Brajković.

Predsjednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić je, odgovarajući na upozorenje iz ministarstva da bi prosvetari koji su obustavili rad mogli biti disciplinski kažnjavani, rekao da to nije moguće.

"Najviše što može da nam se dogodi jeste odbijanje današnje dnevnice, a nikakvo disciplinsko kažnjavanje", rekao je Sokić.

U oko 90 odsto škola u Srbiji odvija se nastava, dok u više od polovine škola nema štrajka niti skraćenja časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Djelimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola (212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji), dok u 35 odsto škola nastavnici, ili dio nastavnika, zakonski štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta.

U Beogradu je u osam odsto škola (ukupno 21) djelimično ili potpuno obustavljena nastava, dok su u 20 odsto škola skraćeni časovi.

Iz ministarstva podsjećaju da potpuna obustava rada predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbijede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta, kao i da kršenje ovih zakona predviđa individualnu odgovornost.

"Mali procenat škola koje su obustavile nastavu pokazao je da su nastavnici u Srbiji interes učenika stavili na prvo mesto", rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.

Verbić je u pisanoj izjavi medijima rekao da je cilj ministarstva da se pitanje zarada u prosveti riješi trajno i pravedno i da očekuje da će se intenzivirati rad na uvođenju platnih grupa i platnih razreda u javni sektor.

Verbić: Pooštriti odnos prema svima u štrajku

Verbić je izjavio je da odnos prema prosvetnim radnicima koji su u štrajku treba da se pooštri poručivši da đaci ne smiju da trpe.

Verbić je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, rekao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja veoma nezadovoljno obustavom rada u pojedinim školama.

Prema njegovim riječima sindikati su postupili veoma loše pozivom nastavnicima na obustavu rada, objasnivši da to nije po zakonu, da pričinjava štetu imidžu prosvetnih radnika i đacima, roditeljima, da su na sebe preuzeli nadležnost da preko medija obavještavaju da škole ne rade "što nije njihov posao"...

"U ovom slučaju mi moramo da pooštrimo odnos prema svima koji su u štrajku. Mi ćemo danas dati nalog svim direktorima, odnosno podsetiti ih na njihove obaveze po zakonu. Oni moraju da vode računa da li je ispoštovan minimum procesa rada u školi. Škola postoji zbog đaka, i to je nešto što svi moramo da imamo u vidu. Đaci ne smeju da trpe", poručio je Verbić.

Verbić je izjavio da je potpuna obustava nastave u pojedinim školama neodgovoran potez sindikata, kao i da ocjene učenicima moraju biti zaključene.

Verbić je rekao da štrajk uz potpunu obustavu rada nije zakonit, kao i da direktori imaju odgovornost za ono što se dešava u školi.

"Deca koja su otišla danas u školu su njihova odgovornost. Ovako se stvara još teža situacija. Ja se nadam da će svi biti u školskim klupama već od sutra", naglasio je Verbić.

Ministar prosvete je ukazao i da slika koja se stvara u javnosti da prosveta ne radi nije realna jer, kako kaže, velika većina prosvetara radi, dok se u jednom manjem broju škola dešava potpuna obustava rada.

Na opaske sindikata da su morali danas potpuno da obustave rad, jer su pregovori sa ministarstvom zapali u ćorsokak Verbić je rekao da je problem sa zahtjevima sindikata što je svaki formulisan tako da na kraju ne može da bude predstavljen kao uspjeh pregovora.

"Imali smo zahtev da sindikati učestvuju na predlogu Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i oni učestvuju, ali kakav je to uspeh za sindikat? Takođe, potpisivanje kolektivnog ugovora je pri kraju, čekamo mišljenje zakonadavstva i drugih minisaterstava. Treći zahtev izuzimanje od smanjenja plata od samog početka nije bila realna opcija", naglasio je ministar prosvete.

Komentarišući najave pojedinih sindikalaca da se može desiti da se ne zaključe ocjene, on je rekao da ne želi ni da razmišlja o takvom scenariju i da škola postoji zbog đaka.

Ukoliko ne bude bilo drugog rješenja, kako kaže, problem će se rješavati onako kako piše u Zakonu o štrajku, a to znači, kako navodi, da se ne može tolerisati da bilo ko ne zaključi ocjene.

On je naveo da se nada da će direktori obaviti razgovore sa svojim zaposlenima i potruditi da srede situaciju u svojim kolektivima.

Ministar prosvete je dodao da je štrajkom polugodište ugroženo, kao i da je napravljena velika šteta učenicima i štetu imidžu prosvete.

"Potezi sindikata otežavaju poziciju i svi zajedno dobijamo negativne ocene u javnosti. To nam nije potrebno pred razgovore sa drugima", rekao je ministar.

Govoreći o nadoknadi časova u školama on je naglasio da je to zadatak direktora škola i da već sada moraju da da naprave sistem kako će biti nadoknađeni časovi.

Unija: Štrajk jedini način da ministru privučemo pažnju

Unija sindikata prosvetnih radnika u otvorenom pismu ministru prosvete Srđanu Verbiću poručuje da je materijalni položaj prosvetnih radnika neodrživ, istakavši da je štrajk jedini način da mu skrenu pažnju na važnost i značaj poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika.

"Zaprepašćeni smo vašom, kao i nespremnošću čitave Vlade Srbije da uvaži naše argumente. Na našu žalost, štrajk i protest su ostali jedini način da skrenemo pažnju na važnost i značaj poboljšanja materijalnog položaja

prosvetnih radnika. Želimo da Vas uverimo da ćemo u svakom poslu koji preduzmemo, biti istrajni i dosledni, jer su ove osobine najjači alat koji koristimo u našem svakodnevnom radu", navodi se u saopštenju Unije.

Vlada Srbije bi, navodi se, morala da zna da našu zemlju ka "uspešnijem sutra može odvesti samo znanje, rad, posvećenost, disciplina, a sve se ove poželjne osobine, u najvećoj meri, stiču upravo u procesu obrazovanja i vaspitanja".

"Voleli bismo od vas da čujemo odgovor na pitanje, da li Srbija ovako malo ulaže u obrazovanje zato što je siromašna zemlja ili je Srbija siromašna zemlja baš zato što tako malo ulaže u obrazovanje?", navodi se u saopštenju.

Unija upozorava da ko ne izdvaja za obrazovanje, može samo da "očekuje prostakluk, primitivizam, šund, bedu svake vrste, siromaštvo i glupost".

"Svedoci smo ovih pojava svakoga dana, pa nam se godinama čini da smo ušli u jedan začarani krug iz koga nema izlaska. A onda je neko pomislio da je izlaz u dodatnom smanjenju zarada prosveti. Dobro je što ste pokrenuli inicijativu da nam se skine sa vrata bar malo nepotrebnog administriranja, kojima nas Školske uprave guše poslednjih godina", poručuje se u saopštenju.

Oni su se obratili i roditeljima i čitavoj javnosti i zamolili na za razumijevanje zbog štrajka, istakavši da su "ustali da bi se suprotstavili daljem sakaćenju obrazovnog sistema, u kome niko nije srećan, ni učitelji, ni roditenji, ni učenici".