<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sarajevo u pripravnosti zbog zagađenosti vazduha

SARAJEVO

U Kantonu Sarajevu danas je proglašena "epizoda pripravnosti" zbog očekivane prekomjerne zagađenosti vazduha u narednim danima, prenosi Anadolu Agency (AA).

22. decembar 2014, 12:00

Odluku o proglašenju epizode pripravnosti donio je predsjednik Operativnog štaba i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović zbog, kako je istakao, najavljenih temperaturnih inverzija u narednim danima te vremenskih prilika. Ovu odluku Petrović je donio na osnovu poglavlja 4. tačke 1. Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevu.

Epizoda pripravnosti, kako je navedeno, za cilj ima prevenciju daljeg zagađenja vazduha i zaštite zdravlja ljudi i imovine. Ovom epizodom nalaže se svim pravnim i fizičkim licima Kantona Sarajevo da postupe u skladu sa mjerama koje su propisane u Planu interventnih mjera za Kanton Sarajevo, kao i prema Internim planovima u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevu.

Mjere propisane proglašenom epizodom pripravnosti, kako se navodi, pored ostalog uključuju smanjeno kretanje građana, posebno u jutarnjim i večernjim satima posebno rizičnim kategorijama stanovništva u koje spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama dišnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice.

Epizoda pripravnosti apeluje na vozače da smanje upotrebu privatnih vozila što se posebno odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija u okoliš. Vozila koja vidno emituju veće količine dima i čađi biće poslana na vanredni tehnički pregled.

Građanima je upućen apel te objavještenje kako je svako spaljivanje otpada u domaćinstvima kažnjivo. Posljednjom mjerom epizode opasnosti svim pravnim licima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta apelira se da preduzmu potrebne mjere za smanjenje štetnih emisija.