<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čestit Božić: Vjernici širom svijeta danas slave veliki praznik

PRAZNIK

Redakcija portala BUKA svim vjernicima koji danas slave čestita Božić.

25. decembar 2022, 8:31

Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Božić je radosni praznik koji se dočekuje i u krugu najuže porodice i proslavlja se sa dragim ljudima. To je vrijeme darivanja i čestitanja, a božićnim čestitkama priziva se opšti boljitak, zdravlje i sreća.

Crkve u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služe svetu misu koja se zove Ponoćka. To je služba koju upražnjava samo Rimokatolička crkva, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božje svjetlo.

Prema predanju Isus Krist je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj ( Betlehemskoj ) pećini pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u cijelom hrišćanskom svijetu.

U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se dijelovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promijenio istoriju čovečanstva.

Na Badnje veče i Božić vjernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Božić po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju katolička crkva, protestantske zajednice nastale reformacijom katoličke crkve, te grčka i rumunska pravoslavna crkva.

Danas Božić slave i mnogi nehrišćani kao tradicionali porodični praznik kada se daju i primaju prigodni pokloni.

U Japanu Božić se slavi po uzoru na zapadne hrišćanske zemlje, a na Tajvanu Božić je neslužbeno bio slavljen budući da je slučajno toga dana, potpisan 1947. ustav Republike Kine koji se svake godine slavio kao nacionalni praznik. Od 2001. ukinut je taj praznik, ali se Božić ipak ponegdje neslužbeno slavi.