<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Katolici širom regije i svijeta svečano dočekali Božić

Mise polnoćke, koje su sinoć održane širom regije i svijeta najavljuju dolazak Božića, koji se, prema katoličkom kalendaru, obilježava kao dan rođenja Isusa Krista

25. decembar 2014, 12:00

Katolički vjernici širom svijeta na sinoć su  dočekali jedan od najvećih katoličkih praznika Božić koji simbolizira rođenje Isusa Krista.

Vjernici u skopskoj katedrali Srca Isusova dočekali su jedan od najvećih katoličkih praznika Božić.

Misu je predvodio Skopski biskup i apostolski egzarh Kiro Stojanov, a prisustvali su joj i makedonski presdjednik Gjorge Ivanov i predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski sa suprugama.

- Mađarska prijestolnica presvučena u božićno ruho

Katolici u mađarskoj prijestolnici Budimpešti također na svečan način sinoć su dočekali Božić.



Brojni domaći vjernici i turisti su i ovo Badnje večer dočekali na trgovima Vorosmarti i Szent Istvan, a upriličeni su i štandovi s tradicionalnom mađarskom kuhinjom.

Uz mise, molitve, kao i zabavni dio programa, koncerte, vjernici u bogato okićenoj Budimpešti večeras su dočekali Božić, praznik mira i ljubavi.

- Hatay: Vjernici Božić dočekali u prvoj crkvi-pećini na svijetu

Hatay na jugu Turske je poznat po tome što je dom prvoj crkvi-pećini u svijetu, a riječ je o crkvi St. Pierre u kojoj su vjernici i sinoć dočekali blagdan Božić.

Misu na Badnje večer predvodio je otac Domenico Bertogli, koji je u propovijedi vjernicima istakao važnost sjećanja na Boga i života s Njim.

Crkva je u procesu obnove, ali vjernici su mogli dostojanstveno i svečano dočekati svoj praznik.

- Vjernici u Kući Djevice Marije u Efesu molili za okončanje ratova

Brojni vjernici katoličke vjeroispovijesti Božić su dočekali u jednom od za njih najsvetijih mjesta, u Kući Djevice Marije, u mjestu Selcuklu kod Efesa, na zapadu Turske.



Okićena božićnim ukrasima, Kuća Djevice Marije sinoć je bila mala da primi sve vjernike iz Turske i ostatka svijeta, koji su se nakon mise molili i za okončanje ratova u svijetu.

Misa ponoćka najavljuje dolazak Božića, koji se, prema katoličkom kalendaru, obilježava kao dan rođenja Isusa Krista. Vjernici koji Božić obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, obilježiće ga u jutarnjim satima na Božićnim misama širom regije.