<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Papa Franjo predvodio polnoćku u Vatikanu: Svijetu treba nježnosti

Papa Franjo predvodio je svoju drugu misu polnoćku od kako je u martu prošle godine izabran za poglavara Rimokatoličke crkve

25. decembar 2014, 12:00

 Hiljade vjernika iz cijelog svijeta prisustvovalo je polnoćki na Badnje veče u Bazilici svetog Petra u Vatikanu koju je predvodio papa Franjo, javlja Anadolu Agency (AA).

Bazilika i Trg Sv. Petra bili su preplavljeni vjernicima, a papa Franjo predvodio je svoju drugu Božićnu misu otkako je u martu ove godine izabran za poglavara Rimokatoličke crkve.

Papa je u propovijedi govorio o rođenju Boga i njegovoj ljubavi. Naglasio je da je svijetu danas potrebno mnogo više empatije i nježnosti.

"Teškim situacijama ili problemima u okruženju moramo pristupati s nježnošću. Možda neki problem mogu biti riješeni i vanljudskim faktorom, ali su ona lišena evanđeoske topline", kazao je Papa tokom propovijedi vjernicima.



Misa ponoćka najavljuje dolazak Božića, koji se, prema katoličkom kalendaru, obilježava kao dan rođenja Isusa Krista. Vjernici koji Božić obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, obilježiće ga u jutarnjim satima na Božićnim misama širom svijeta.

Papa Franjo obratiće se tokom dana Rimu i Svijetu s lože na pročelju bazilike svetog Petra (Urbi et Orbi), kada će im čestitati ovaj najveći katolički blagdan.