<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predstava „Priče sa livade“ ponovo na sceni

Članovi Kluba malih glumaca koji djeluje pri Udruženju „Život sa Down sindromom“ su 24.decembra 2014 izveli predstavu „Priče sa livade“ u Pozorištu mladih.

25. decembar 2014, 12:00

Pred punim gledalištem, 20 malih glumaca, samouvjereno  nas je vodilo kroz tri različite priče, učeći nas i pokazujući nam kako se može živjeti sa različitostima, i kako smo svi jedni drugima podrška. Bliska tematika života na livadi koju svi poznajemo, sa svim svojim mnogobrojnim akterima, nosi veliku simboliku svakodnevnog života. Šta će se desiti ako jedan cvijet leptiru odbije pružiti utočište, zato jer je taj leptir drugačiji, ili svitac ne pomogne mravu jer je previše zauzet igrom? Djeca – glumci su nam poslali snažnu poruku o važnosti međusobne podrške i uvažavanja.



Članovi inkluzivne glumačke družine Kluba malih glumaca su djeca iz osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, koja su više od 10 mjeseci vrijedno radila na edukativno dramskim radionicama pod vodstvom glumice Alene Džebo Hećo i balerine Jovane Milosavljević. „Svakom djetetu, bez obzira da li to dijete imalo neku teškoću ili ne, potrebno je pristupiti individualno, i pustiti ga da pokaže ono jedinstveno što nosi u sebi.“ rekla nam je Alena Džebo Hećo, naglašavajući da su vršnjaci jedni drugima najveća podrška i poticaj za savladavanje novih znanja i vještina.



„Jednim dijelom, projekat je imao za cilj da ukaže na potrebu i pravo djece i mladih s Down sindromom, na aktivno učešće u kulturnom životu zajednice na ravnopravnoj osnovi, i to zajedno sa vršnjacima“, izjavila je Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja, dodajući: „Ovo je prava inkluzija, djeca sa i bez teškoća, zajedno i ravnopravno nose cijelu predstavu.“

Klub malih glumaca uspostavljen je kroz projekat „Inkluzija je ključ do samostalnosti“ koji je podržala Holanska ambasada u BiH.