<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

OBJAVLJENA UZBUNA ZBOG SNIJEGA: Bijele su pahulje najavljene čak i za Dubrovnik, Split, Šibenik...

Meteorolozi najavljuju zahladnjenje i snijeg diljem Hrvatske, Meteoalarm je objavio niz upozorenja

25. decembar 2014, 12:00

Kao što su meteorolozi i najavljivali, bijelog Božića ove godine ne bi trebalo biti, makar u najvišem gorju ta mogućnost i dalje nije isključena. Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, božićni će četvrtak biti djelomice sunčan s promjenljivom, na Jadranu i u krajevima uz Jadran i povećanom naoblakom te mjestimičnom slabom kišom.

Krajem dana i u noći na petak sa sjevera jače naoblačenje s kišom, uglavnom u gorju susnježicom i snijegom. Vjetar većinom slab, na moru ujutro mjestimice uz obalu bura, a krajem dana u sjevernim područjima sjeverac i sjeveroistočnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka od 7 do 12, na Jadranu 11 do 16 °C.

U petak, na blagdan svetog Stjepana, u noći i ujutro bit će oblačno s kišom i snijegom, na moru moguće i grmljavinom, a poslijepodne postupno razvedravanje sa zapada.

U subotu većinom sunčano, a u nedjelju novo jače naoblačenje s kišom, mjestimice u unutrašnjosti i snijegom. Zamjetno hladnije, u petak uz umjeren i jak sjeverac, na moru jaku i olujnu buru s orkanskim udarima.

U subotu će vjetar oslabjeti, a u nedjelju će na Jadranu okrenuti na jako i olujno jugo pri čemu će ondje onda biti manje hladno.

Zanimljivo je da DHMZ-ova 7-dnevna prognoza za cijelu Hrvatsku osim Istre predviđa snijeg za vikend. Bijele su pahulje najavljene čak i u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Makarskoj...

Da bi snijega uistinu moglo biti i u predjelima bliže obali, pa i u onim najjužnijim dijelovima Hrvatske, svjedoče i upozorenja Meteoalarma koja se odnose na već na petak.

Tako je žuti alarm zbog mogućeg stvaranja tanjeg snježnog pokrivača objavljen za šire duborvačko područje, gdje bi moglo pasti do pet centimetara snijega, posebice u Konavlima. Snježni žuti alarm vrijedi i za dalmatinsko zaleđe, Slavoniju i Baranju te Liku i Gorski kotar, gdje bi moglo biti i do 10 centimetara snijega.

Žuti alarm znači da je vrijeme potencijalno opasno. 'Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima', savjetuju u Meteoalarmu.

Istovremeno, viši stupanj uzbune, narančasti, objavljen je za cijeli Jadran zbog najavljenog orkanskog vjetra. Bura bi tako mogla puhati brzinom i do 120 kilometara na sat.

Narančasta uzbuna znači da je vrijeme opasno. 'Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državnih tijela', navodi Meteoalarm.