<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oružje pretvoriti u plugove, mržnju u ljubav

Papa Franjo u četvrtak je u božićnoj poruci "Urbi et Orbi" zatražio da se zaustave "brutalni progoni" vjerskih manjina te nasilje nad djecom.

25. decembar 2014, 12:00

 "Zazivam Spasitelja da pogleda našu braću i sestre u Iraku i Siriji, koji predugo pate zbog sukoba i koji zajedno s onima koji pripadaju drugim etničkim i vjerskim skupinama stradavaju zbog brutalnog progona", rekao je papa u poruci "Gradu i svijetu", s balkona bazilike Sv. Petra, pred desecima hiljada ljudi.

Time je govorio o ISIS-u zbog čijeg su se nasilja morali raseliti muslimani, kršćani i druge vjere u Siriji i Iraku koje ne dijele njihovu ideologiju.

"Neka se ravnodušnost promijeni u bliskost a odbacivanje u prihvaćanje kako bi svi oni koji su na kušnji primili humanitarnu pomoć za preživljavanje oštre zime, vratili se u svoje domove i živjeli dostojanstveno", pozvao je papa Franjo.

Papa je govorio i o brojnoj djeci "žrtvama nasilja, predmetu nedopuštene trgovine i krijumčarenja" kao i o onoj koja su prisiljena postati vojnicima ili su brutalno masakrirana.

Papa se založio i za dijalog Izraelaca i Palestinaca, te zahvalio onima koji "hrabro pomažu bolesnicima i njihovim porodicama" kada se radi o eboli. Također je uputio poziv da se osigura potrebna njega i lijekovi za te bolesnike.

Poglavar crkve pozvao je i da se u Ukrajini "prevladaju napetosti, pobijedi mržnja i nasilje i započne novi put bratstva i pomirenja".

"Zazivam mir i za druge dijelove afričkog kontinenta, Libiju, Južni Sudan, Srednjoafričku Republiku i razne krajeve DR Konga", rekao je, dodajući da moli sve koji "imaju političku odgovornost da se putem

dijaloga zauzmu za prevladavanje suprotnosti i izgradnju bratskog suživota".

"Oružje treba pretvoriti u plugove, razaranje u kreativnost, mržnju u ljubav i nježnost", kazao je papa čestitajući na kraju svima Božić.