<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izvoz u zemlje EU: BiH mora ispuniti standarde!

Sredinom novembra, poljoprivredni proizvođači iz BiH odlučili su se na radikalan potez, blokiravši granične prelaze i spriječivši ulazak nekoliko kamiona sa mliječnim proizvodima.

26. decembar 2014, 12:00

Razlog je zahtjev prema institucijama vlasti u vezi sa tretiranjem domaćih proizvođača po pitanju izvoza mljekarskih i poljoprivrednih proizvoda iz BiH u zemlje EU. Jednostavno govoreći, domaći proizvođači žale se na prevelik uvoz ovih proizvoda, te slabu zaštitu domaće proizvodnje od strane institucija vlasti u BiH.

Poljoprivrednici su tražili da se poveća carinska stopa, odnosno prelevman, prilikom uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU u BiH, jer smatraju da uvozni proizvodi satiru domaću proizvodnju i ugrožavaju opstanak domaćih proizvođača. A takvih je u BiH blizu 200.000. Ako se tome doda i podatak da je, prema medijskim napisima, oko 50 000 stanovništva angažovano na preradi mlijeka, onda se radi o zaista velikom broju ljudi koji učestvuju u ovom procesu.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje saopštili su nam podatke o izvozu mljekarskih proizvoda zaključno sa novembrom ove godine.

Kada je u pitanju izvoz mlijeka iz BiH, u prvih deset mjeseci ove godine ono je izvezeno u količini od 41.536 t i u vrijednosti od 40,2 mil KM i to u Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje.

Ostali mliječni proizvodi izvezeni su u količini od 3.735t i u vrijednosti od 14,1 mil KM.

Kad govorimo o izvozu mlijeka u prvih deset mjeseci prošle godine, podaci govore da je ono izvezeno u količini od 22.775 t i u vrijednosti od 30,9 mil KM i to u zemlje Hrvatska, Slovenija, Njemačka i Srbija.

Ostali mliječni proizvodi izvezeni su u količini od 5.551 t i u vrijednosti od 12,3 mil KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvoz ovih proizvoda je skoro prepolovljen.

"Za deset mjeseci prošle godine uvezli smo 22 775 tona mlijeka, u vrijednosti od 30,9 miliona maraka. Ove godine vrijednost uvezenih 12 468 tona je 19,2 miliona maraka", kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH za RTRS.

Sličnu računicu su naveli i za posljednja dva mjeseca, kada su na snagu stupile ruske sankcije.

“Tako smo u 9. i 10. mjesecu ove godine uvezli 1752 tone, vrijednosti od 2,8 miliona, dok smo u 9. i 10. mjesecu prošle godine uvezli nešto više, a to je 2 314 tona, u vrijednosti 4,2 miliona km", izjavio je portparol UIO BiH.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača tvrdili su tada da su ugovore o poljoprivredi potpisivali oni koji se ne razumiju u poljoprivredu.

”Niko nas seljake nije ni pitao ništa vezano za te ugovore. Oni su dali Evropskoj uniji i zemljama CESTE daleko veće povlastice nego što su one same tražile. A sada kada su dobijene te povlastice, Evropska unija pritišće BiH da Hrvatskoj dozvoli potpuno slobodnu trgovinu, koja je kod nas tradicionalna trgovina, ali ovaj put samo u jednom smijeru, odnosno da roba može ići iz Hrvatske u BiH, ali ne i obrnuto”, kazao je Usorac za BUKU.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH rečeno je kako se važećim propisima itekako štiti domaća proizvodnja, te da su carinske stope za ovu godinu propisane prema važećim carinskim tarifama.

”Uvezeno mlijeko se carini, a to, kažu, nije mala zaštita domaćih proizvođača.To je 10% od 0,30 – 0,40 pf po litru, sirevi čak i 10% do 1 KM, a jogurt 10% i 60 pf po litru. To je solidna carinska zaštita", rekao je za RTRS Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Nakon sedam dana blokiranja terminala. farmere okupljene na carinskom terminalu u Gradišci obradovale su dobre vijesti, koje su stigle nakon sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Poljoprivrednim proizvođačima ispunjen je dio zahtjeva koji su bili u nadležnosti Uprave.

Vladimir Usorac je tada izjavio kako je preko 70 posto zahtjeva poljoprivrednika ispunjeno, te da su oni relativno zadovoljni.  ”Jednoglasno je riješen plavi dizel”, kazao je on tom prilikom.

Iz Delegacije EU u BiH za BUKU je ranije rečeno da zemlja koja još uvijek nije spremna za izvoz u EU mora zadovoljiti iste standarde kao i sve druge zemlje u svijetu koje izvoze svoje proizvode na tržište EU.

„EU se zalaže za trgovinu s BiH u skladu s potpisanim međusobnim sporazumima, prvenstveno Privremenim sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Postojeći međusobni trgovinski sporazumi idu značajno u korist BiH", rekao je portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie.

McGuffie je rekao kako BiH ima iznimni neograničeni bescarinski pristup tržištu EU-a za gotovo sve proizvode.

"Samo vino, šećer, određeni proizvodi od govedine i ribe ulaze na tržište EU na temelju preferencijalnih carinskih kvota. Cilj nam je razvijati međusobnu trgovinu i želimo da BiH u budućnosti izvozi i više u EU“, rekao je portparol Delegacije EU u BiH.

„Razumijemo nezadovoljstvo proizvođača u sektoru mlijeka i možemo samo ponoviti ono što smo javno isticali proteklih godina, a to je da zemlja koja još uvijek nije spremna za izvoz u EU mora zadovoljiti iste standarde kao i sve druge zemlje u svijetu koje izvoze svoje proizvode na tržište EU."

On je za naš portal rekao kako je EU, tokom proteklih deset godina, osigurala milione eura u sredstvima za domaće vlasti kako bi se pomoglo zemlji i njenim proizvođačima u ispunjenju standarda.

„Nedavno su nalazi revizorske posjete Ureda EU-a za hranu i veterinarstvo (služba Evropske komisije odgovorna za osiguravanje odgovarajućeg provođenja zakonodavstva EU-a u oblasti sigurnosti hrane, zdravlja životinja, zdravlja bilja i dobrobiti životinja) pokazali, između ostalog, da kapaciteti BiH za provođenje službenih kontrola i osiguranje učinkovite razmjene informacija unutar lanca kontrole zahtijevaju dalja poboljšanja", dodao je.

Naš sagovornik ističe da zahvaljujući nalazima ove revizije iz januara 2014. godine, bh. vlasti znaju šta je potrebno učiniti i u vezi s proizvodnjom i mljekarama.

"Pripremni radovi mogu odmah započeti. EU očekuje da će nadležni domaći organi kontinuirano uložiti pojačane napore kako bi odgovorili na preporuke i napravili potrebne izmjene u cilju zadovoljavanja standarda i uslova za izvoz u EU“, istakao je McGuffie.

„Također se oslanjamo na podatke o trgovinskim tokovima koje su dostavile bh. vlasti i upućujemo na njihove jučerašnje izjave da nije zabilježen porast uvoza mliječnih proizvoda iz EU u BiH, već naprotiv, pad uvoza“, zaključio je razgovor portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie.

Ispunjavanje standarda radi većeg izvoza u zemlje EU svakako je jedan od najvažnijih zadataka koji predstoji novim vlastima. Nadajmo se da će u tom pogledu 2015. biti bolja od godine koja je na izmaku.