<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gorka istina o sapunu - i on je prljav

Logično bi bilo da je sapun u vašem kupatilu jedna od najčistijih stvari koju imate u kući - njime održavate higijenu, redovno se ispira vodom, na kraju krajeva, od sapuna je. Međutim stvari ne stoje baš tako.

26. decembar 2014, 12:00

Epidemiolog sa Univerziteta Kolumbija Elejn Larson kaže da bakterije žive na sapunu, naročito u pjenici koja se skuplja ispod njega, ali da uglavnom nisu opasne.
Bakterije koje žive na sapunu obično ne izazivaju infekcije, ali ljudi koji imaju problema sa imunim sistemom bi ipak trebalo da se drže tečnog sapuna. 

"Bakterije vole da se nastane u 'sluzi' sapuna, to je lijepo mjesto za njihov život. Kako biste smanjili rizik, uvijek prije pranja dobro isperite sapun, a čuvajte ga na suvom mjestu. To je važno kako uobičajene bakterije ne bi mogle da se množe na njemu", kaže doktorka Larson. 

Ona ističe da nema potrebe da brinete ako dijelite sapun sa ostalim ukućanima, jer vi ionako "dijelite bakterije među sobom" na druge načine. 

Što se tiče čvrstih sapuna u javnim postorima, budite obazriviji. 

"Dobro isperite sapun, nešto duže perite ruke, sa fokusom na ispiranje. Ako dovoljno dugo to radite, spraćete šta god da je bilo na sapunu", kaže ona.