<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Belenzada: Ovakva privreda ne može finansirati postojeću administraciju

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada smatra da privreda mora biti u fokusu Prijedloga ekonomske politike za narednu godinu.

27. decembar 2014, 12:00

"Bez novostvorene vrijednosti i većeg rada privrede nema ni boljeg života, jer ovakva privreda ne može finansirati postojeću preglomaznu administraciju", istakao je Belenzada u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tokom rasprave o Prijedlogu ekonomske politike.

On je rekao da se mora završiti status državnih preduzeća, te da zdravstveno i penzijsko osiguranje mora biti neotuđivo pravo radnika.

Belenzada je zaključio da se Konfederacija sindikata Republike Srpske zalaže da se radniku moraju stvoriti uslovi da može živjeti mjesec dana od plate i hranuti svoju porodicu.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da se Fond penzijskog osiguranja Republike Srpske svake godine sve više zadužuje da bi se mogla obezbijediti redovnost isplata penzija.

Rakulj je rekao da Srpska ima 250.000 penzionera, odnosno najveći broj penzionera u poređenju sa brojem stanovništva u zemljama na teritoriji bivše Jugoslavije.

On tvrdi da Srpska ima najmlađe penzionere od svih bivših jugoslovenskih republika, zbog čega će biti problema u obezbjeđivanju sredstava za penzije.

Rakulj kaže da će Fond PIO do kraja januara imati akumuliranih obaveza više od 140 miliona KM.