<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tuzlanski radnici poručili: Ostajemo na granici, ali nećemo ometati saobraćaj

Grupa od oko 100 radnika uništenih tuzlanskih preduzeća nalazi se na Graničnom prijelazu u Orašju gdje će, prema riječima jednog od radnika i predsjednika Sindikata Aide Hasana Užičanin, ostati i dalje, ali neće ometati rad Granične policije i saobraćaj

28. decembar 2014, 12:00

 "Nas četvorica sa pasošom smo prešli granicu jer smo željeli dokazati našim vlastima da smo sposobni preći granicu, ali smo se opet vratili među svoj narod koji ne bi nikada ostavili. Šta ćemo dalje ne znam, ali smo za sada tu", poručio je Užičanin.

Pojašnjava da "ostaju na granici".

"Granična policija radi svoj posao. Ne zamjerimo im ništa. Čekamo da vidimo šta ćemo dalje. Nećemo ometati saobraćaj. Mi smo dobar i kulturan narod. Ja sam barem bio u EU, meni je lijepo", dodao je Užičanin.

Kolona je u jutarnjim satima krenula iz Orašja prema graničnom prijelazu, a u njoj se nalaze radnici Fabrike obuće "Aida", Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh. 

Podsjetimo, Vlada Tuzlanskog kantona jučer je radnicima dala novu ponudu: osiguravanje 220 KM novčane pomoći i 180 KM u prehrambenim paketima, ali radnici nisu na to pristali. Dan ranije Vlada Tuzlanskog kantona radnicima je nudila svega po 100 KM i to u prehrambenim paketima. Obje ponude radnici su odbili i odlučili nastaviti svoj put prema graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Inače, radnici su prije nekoliko dana krenuli iz Ormanice kod Srebrenika, a nekoliko sati kasnije za njima je krenula grupa od skoro 200 radnika Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh. Svi oni su tokom proteklih sedmica protestovali na ulicama Tuzle, apelujući na probleme radnika koji se odnose na zaposlenje, uvezivanje radnog staža te teškog socijalnog stanja.