<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predsjednički izbori u Hrvatskoj: Hrvati u Hercegovini očekuju promjene

Generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša istakao je da je do 10 sati na biračkim mjestima u Mostaru za izbor hrvatskog predsjednika glasalo je 837 birača

28. decembar 2014, 12:00

 "Obizirom na vremenske neprilike odziv je za sada dobar" istakao je Pleša u izjavi za AA. 

Generalni konzul Republike Hrvatske izrazio je očekivanja da će do zatvaranja biračkih mjesta glasati svi građani koji su se registrirali. 

Za područje Hercegovine u sedam sati jutros deset od ukupno 15 biračkih mjesta u BiH otvoreno je u osnovnoj školi Ilija Jakovljević.

Na biračkom mjestu ekipa Anadolu Agency (AA) zatekla je i člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragan Čović.

Čović je novinarima kazao da je uvjeren kako će Hrvatska dobiti predsjednika kojeg zaslužuje. 

"Uvjeren da će voditi računa o poziciji Bosne i Hercegovine kao strateškog partnera, ali i onih koji imaju hrvatsko državljanstvo“, kazao je Dragan Čović.

Ocijenio je da je primjetan zaokret hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini. Naveo je kako Hrvatska može puno pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu priključenja Evropskoj uniji, odnosno sticanju statusa kandidata. 

Prema njegovim riječima regularnost izbora u Mostaru pored stranačkih posmatrača na svim biračkim mjestima prati pet nevladinih udruženja i nijedna iz međunarodnih organizacija.

Slična očekivanja kao Čović imaju i drugi birači.

“Ako glasujemo za ovoga što je bio do sada onda nema promjena. Očekujemo promjene”, rekao je Pero iz Širokog Brijega.

I časne sestre iz samostana “Rane svetog Franje” iz Međugorja organizirano su došle obaviti svoju dužnost očekujući promjene.

“Obavio sam svoju dužnost i očekujem bolju budućnost. Kako je počelo mislim da ide nabolje i mislim da će biti ravnopravnosti za sva tri naroda što jedino garantuje opstojnost Bosne i Hercegovine”, rekao nam je Ivo iz Širokog Brijega.

U Bosni i Hercegovini inače, registrirano je 5 765 birača koji su obavili registraciju za glasanje na hrvatskim predsjedničkim izborima.