<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Radnici iz Orašja se vraćaju u Tuzlu: Borbu za svoja prava nastavljaju pred zgradom kantonalne Vlade

Obespravljeni radnici uništenih tuzlanskih preduzeća vraćaju se u Tuzlu gdje će nastaviti da traže ispunjavanje svojih zahtjeva

28. decembar 2014, 12:00

 Autobusi iz Tuzle su došli po radnike koji su, nakon pet dana, došli do Graničnog prijelaza u Orašju. Umorni, iscrpljeni i bolesni borbu za svoja prava će ponovo nastaviti u Tuzli.

Radnik i predsjednik Sindikata Aide Hasan Užičanin kazao je za AA da će ih u Tuzli dočekati "Zlatni ljiljani", sindikalci i narod te će zajedno otići pred zgradu kantonalne Vlade koja je zapaljena tokom februarskih protesta.

"Ne znam šta ćemo. Otići ćemo pred Vladu pa ćemo se razići kućama. Ne znam koliko ćemo ostat jer su radnici iscrpljeni. Međutim, ne odustajemo od svojih zahtjeva", poručio je Užičanin.

Pojasnio je da će to biti mirni protesti te da neće praviti nerede.

"Nikada nećemo odustati od naših zahtjeva", poručio je Užičanin.

Kolona od oko 100 radnika je u jutarnjim satima krenula iz Orašja prema graničnom prijelazu, a u njoj se nalaze radnici Fabrike obuće "Aida", Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh. Radnici se vraćaju u Tuzlu jer većina nije imala dokumente, a dio njih koji je prešao u Hrvatsku vratio se ponovno u BiH s obzirom da su zauzeli stav kako se ne žele razdvajati. 

Podsjetimo, Vlada Tuzlanskog kantona jučer je radnicima dala novu ponudu: osiguravanje 220 KM novčane pomoći i 180 KM u prehrambenim paketima, ali radnici nisu na to pristali. Dan ranije Vlada Tuzlanskog kantona radnicima je nudila svega po 100 KM i to u prehrambenim paketima. Obje ponude radnici su odbili i odlučili nastaviti svoj put prema graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Inače, radnici su prije nekoliko dana krenuli iz Ormanice kod Srebrenika, a nekoliko sati kasnije za njima je krenula grupa od skoro 200 radnika Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh. Svi oni su tokom proteklih sedmica protestovali na ulicama Tuzle, apelujući na probleme radnika koji se odnose na zaposlenje, uvezivanje radnog staža te teškog socijalnog stanja.