<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

GONG: Predsjednički izbori u Hrvatskoj protiču mirno i u demokratskoj atmosferi

Dragan Zelić, izvršni direktor nevladine organizacije “GONG“ kazao je da prema njihovim saznanjima, koja se temelje na dojavama građana, izbori za novog predsjednika Hrvatske protiču u mirnoj i demokratskoj atmosferi, bez većih nepravilnosti

28. decembar 2014, 12:00

 On je kazao da građani prijavljuju slučajeve kršenja izborne šutnje i slučajeve gdje članovi biračkih odbora pripadaju pojedinim strankama, što je protiv zakona.

“Juče i danas mi smo primili dojave o kršenju izborne šutnje, bilo da kandidati ili njihovi stožeri iz političke stranke šalju SMS-ove ili dijele letke. Međutim, sukladno zakonu o izboru predsjednika, nema nikakvih sankcija za kršenje izborne šutnje, pa prema tome ostaje na političkoj nekulturi kandidata koji to rade“, rekao je Zelić.

GONG predsjedničke izbore ovaj put ne nadzire sa posmatračima na biračkim mjestima, već dežuraju u uredu i primaju dojave građana o nepravilnostima. 

"Poenta prikupljanja ovih podataka na dan izbora je da se vidi o kojim nepravilnostima se radi i da se na osnovu tih informacija sastave preporuke za poboljšanje izbornog zakona, istakao je Zelić, dodavši kako je to važan proces za ispravnost budućih izbora.

Kako je GONG organizacija koja postoji od 1997. godine, Zelić je rekao da se u Hrvatskoj može govoriti o napretku kada je u pitanju izborni proces.

“Jedan od razloga zbog čega mi nemamo promatrača na terenu na predsjedničkim izborima jeste zato što smatramo da je izborni proces na predsjedničkim izborima napredovao. Međutim, ono što ostaje problematično u Hrvatskoj jeste praćenje predizbornog razdbolja, a posebno nadzora finansiranja izbornih kampanja, koji i dalje ostaje problem. To treba poboljšati, sam nadzor i učinkovitost“, izjavio je Zelić.

On je naglasio važnost edukovanja birača, te dodao da je itekako potrebno promatrati lokalne izbore, jer tada dolazi do većeg broja nepravilnosti.

Zelić je kazao da Hrvatska ima novi Zakon o finansiranju političkih stranaka i izborne kampanje i da su u skladu s njegovim odredbama, svi kandidati morali predati sedam dana prije izbora svoje finansijske izvještaje. 

“To su činili svi kandidati i još su dužni, 30 dana nakon izbora predati svoja konačna izvješća“, pojasnio je Zelić.