<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovi tuneli kriju tajni Hitlerov plan kojim je hteo da preokrene tok rata

U Austriji je otkriven tajni lavirint tunela za koji se vjeruje da su ga koristili nacisti kako bi u njemu razvili nuklearnu bombu.

29. decembar 2014, 12:00

Ovaj objekat, koji zauzima površinu od 75 ari, pronađen je prošle nedjelje kod gradića Sent Georgen an der Guzen.

Iskopavanja su počela na nalazištu nakon što su istraživači otkrili povećan nivo radijacije u toj oblasti, što se poklopilo s teorijom o tome da je Hitler planirao da napravi atomsku bombu.

Reditelj dokumentarnih filmova Andreas Sulcer, koji predvodi iskopavanja, rekao je "Sandej tajmsu" da se radi vjerovatno o "najvećemtajnom pogonu za proizvodnju oružja u Trećem rajhu".

Vjeruje se da je povezan sa podzemnom fabrikom B8 Bergkristal, gdje je pravljen "meseršmit Me 262", prvi operativni mlazni lovac.

Postoji i tragovi da je kompleks povezan i sa koncentracionim logorom Mauthauzen-Guzen.

Stražarska kula u logoru Mauthauzen-Guzen

Robovski rad u ovim logorima korišćen je da bi se napravile obje fabrike, sa više od 320.000 zatvorenika koji su radili u nečovječnim uslovima.

Ali, fabriku Bergkristal otkrili su saveznici odmah po završetku rata, dok je ovaj kompleks otkriven u Austriji očigledno bio mnogo bolje sakriven.

Do otkrića se došlo tek kada je tim istraživača, u kojem su bili istoričari i naučnici, mogao da sklopi povjerljive informacije obavještajnih službi koje su otvorene za javnost.

Tim trenutno uklanja slojeve zemlje i betona kojima je zatrpan tunel, kao i granitne ploče kojima je zatvoren ulaz.

Zasad su otkriveni mnogi šljemovi koji su pripadali SS vojnicim, kao i drugi predmeti koji ukazuju na prisustvo nacističkih zvaničnika na ovoj lokaciji.

- Zatvorenici iz logora iz cele Evrope birani su posebno za ovaj zadatak, jer su tražene posebne vještine - fizičari, hemirčari i drugi eksperti su dovođeni kako bi radili na ovom monstruoznom projektu. Tim žrtvama dugujemo otvaranje ovog mjesta i konačno objavljivanje istine - rekao je Sulcer.

Sve je više dokaza da je Hitler planirao izgrdanju nuklearnog oružja

Sulcer je godinama istraživao nuklearni program nacističke Njemačke, a pregledao je arhive iz Njemačke, Rusije i Amerike da bi došao do istine. Tada je saznao da su hiljade zarobljenika iz logora dovođene kako bi do smrti radili na ogromnom projektu u Sent Georgenu.

Inače, zanimljivo je da je Austrija nakon rata potrošila oko milione evra kako bi sipala beton u većinu ovih tajnih tunela. Ipak, Sulcer vjeruje da im je promaklo da zatrpaju jedan tajni odjeljak koji vodi do mjesta gdje su vršeni tajni atomski eksperimenti.