<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA portal izražava solidarnost sa zatočenim novinarima Al Jazeere

Na godišnjicu zatvaranja trojice Al Jazeerinih novinara u Egiptu, mediji izražavaju solidarnost u okviru kampanje #FreeAJStaff.

29. decembar 2014, 12:00

 Da podsjetimo, brojni mediji i prijatelji u regiji i svijetu, među kojima je i BUKA portal,  danas su u 11.00 sati (12 sati po egipatskom vremenu) iskazali solidarnost s trojicom novinara Al Jazeere (Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed) koji se od 29. decembra 2013. nalaze u zatvoru u Kairu.

Za one koji ne znaju Greste i Fahmy osuđeni su na sedmogodišnje zatvorske kazne, a Mohamed na 10 godina zatvora, nakon što su optuženi za pomaganje terorističkim grupama i širenje lažnih vijesti, u slučaju koji je izazvao međunarodne osude.

Javni apel za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputile su brojne svjetske vlade te 150 organizacija za ljudska prava, udruženja novinara i organizacije za zaštitu medijskih sloboda.

Na društvenim mrežama, više od 137.000 ljudi izrazilo je podršku novinarima Al Jazeere, koristeći hashtag #FreeAJStaff, što je imalo više od dvije mlijarde pregleda.

Redakcija BUKA portala, iskreno se nada da će zarobljeni novinari biti oslobođeni.