<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjaluka: Informišite se o radnim i neradnim danima, prevozu, radu prodavnica...

Pročitajte važne informacije o radu institucija, prodavnica, čisto da ne biste naišli na zatvorena vrata.

30. decembar 2014, 12:00

Početkom januara u BiH ima mnogo neradnih dana, većina poslova se ostavlja za drugu ili treću sedmicu prvog mjeseca u godini.

Pročitajte važne informacije o radu institucija, prodavnica, da ne biste naišli na zatvorena vrata.

Neradni dani u BiH su 1. i 2. januar. U RS neradni dan je i 9. januar (Dan Republike).

U skladu sa Zakonom o praznicima, vjerski praznik je pravoslavni Božić, tako da vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u utorak, 6. i srijedu, 7. januara.

Za vrijeme praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Podsjećamo, u FBiH neradni su 1. i 2. januar.


PREVOZ:

Grad Banjaluka će organizovati besplatan prevoz građana tokom cijele novogodišnje noći na devet linija javnog gradskog prevoza. Besplatan prevoz biće organizovan na liniji broj 13A /centar - Zalužani/, u vremenu od 22.30 do 5.30 časova, svakih 60 minuta koju pokriva preduzeće "Autoprevoz", rečeno je u Gradskoj upravi.

Besplatan prevoz biće organizovan i na linijama preduzeća "Bočac turs", i to na liniji broj tri /centar - Vrbanja - Zeleni Vir/, od 22.50 do 4.00 časova, svakih 60 minuta, liniji broj šest /Autobuska stanica - Lauš - Saračica/.

Od 22.50 do 4.50, svakih 30 minuta, biće besplatna prevoz na liniji broj osam /Autobuska stanica - Lijeva Novoselija/, od 23.00 do 5.00, svakih 60 minuta i liniji broj 13B /Novo groblje - Lazarevo/, od 22.00 do 5.00, svakih 70 minuta.

Javni prevoz na liniji broj 14 /Starčevica - centar - Starčevica/, preduzeća "Central kompani" biće besplatan od 23.00 do 5.00, svakih 30 minuta.

Besplatan prevoz biće organizovan i na linijama koje pokriva preduzeće "Pavlović turs", i to liniji broj jedan /Mađir - Ortopedija - Nova bolnica/, u vremenu od 23.15 do 4.30 časova, svakih 35 minuta, liniji broj 13 P /Obilićevo - Petrićevac/, od 23.00 do 5.00 časova, svakih 60 minuta i liniji broj 19 /Srpski Milanovac - centar - Srpski Milanovac/ u vremenu od 22.15 do 4.15 časova, svakih 60 minuta.

Obustava saobraćaja za Novu godinu

Zbog dočeka Dječje i Međunarodne nove godine u srijedu će biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Ulice Marije Bursać do Ulice Vuka Karadžića.

Saobraćaj će od 11 do 13 časova biti obustavljen zbog dočeka Dječje, a od 19 do dva sata iza ponoći 1. januara 2015. zbog dočeka Međunarodne nove godine.

"Za vrijeme obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza putnika, autobusi koji saobraćaju Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do raskrsnice sa Ulicom Vuka Karadžića, biće preusmjereni na Bulevar cara Dušana te ulice Kninsku, Vidovdansku, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom", saopštili su iz Gradske uprave.

Istakli su da građani koji imaju namjeru da se voze gradskim prevozom taj dan nemaju razloga za brigu.


UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Svi ugostiteljski objekti na području grada mogu raditi neograničeno 1, 2, 7. i 14. januara, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ostalim danima u periodu od 25.12 do 14 januara, ugostiteljski objekti mogu raditi jedan čas duže u odnosu na radno vrijeme propisano odlukom.


DAN REPUBLIKE 9.JANUAR

U zaključku Gradonačelnika Banjaluke se navodi da na Dan Republike - 9. januara na području Banjaluke, mimo odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost, mogu da rade mesnice i to od 8.00 do 13.00 časova, cvjećare od 8.00 do 20.00 časova i prodavnice mješovite robe od 8.00 do 12.00 časova.

Poslodavac je dužan radnicima, koji će raditi na Dan Republike, omogućiti ostvarivanje prava u skladu sa propisima o radu.

Iz Gradske uprave ističu da je zaključak donesen na zahtjeZanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka i ukazane potrebe za dužim radom ugostiteljskih objekata za predstojeće republičke i vjerske praznike da bi bila obezbijeđena bogata i raznovrsna ugostiteljsko-turistička ponuda.

ORGANIZOVANI DOČEK NOVE GODINE

Proslava Međunarodne nove godine počeće u 20.00 časova 31. decembra i trajaće do jedan čas iza ponoći.

Dolazak Nove 2015. simbolično će u ponoć najaviti vatromet, a Banjalučane će zabavljati domaći izvođači.

Na Trgu Krajine 31. decembra biće organizovana proslava i Dječije nove godine. U 11.00 časova nastupiće dječiji horovi iz Banjaluke, a u 12.00 časova, kao i ranijih godina, uslijediće svečano odbrojavanje i doček Dječije nove godine.

Slavlje će i ove godine obezbjeđivati pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka, a biće angažovane i dežurne službe hitne medicinske pomoći, Vatrogasne jedinice, "Čistoće" i "Elektrodistribucije".