<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA TV: Vraćaju li se devedesete?

BUKA TV

U posljednjoj prošlogodišnjoj emisiji BUKA, razgovarali smo o tome da li se naše društvo politički vraća u devedesete godine...

03. januar 2015, 12:00

Na pitanja autora emisije Aleksandra Trifunovića, odgovarali su naši gosti u emisiji Miodrag Živanović, profesor sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci, Vuk Bačanović, novinar, i Đorđe Vuković, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

U javnom prostoru sve češće čujemo govor koji podsjeća na 90-te godine prošlog vijeka, naročito kada je u pitanju govor političara.
To bi se moglo zaključiti i po rezultatima posljednjih izbora i političkim narativima koji su odnijeli pobjedu, a koji su manje-više slični onima s početka devedesetih.

„Prizori koje ovih dana možemo vidjeti oko sebe naliče onima koje smo gledali poslije ljetošnjih poplava. Ako su izbori bili ta jedna društvena provala, nepogoda, koja je u prvi plan iznijela sve ono ružno, agresivno, rušilačko, ljudi sada, nakon što su izbrojani još uvijek prave inventuru, gledaju te stravične prizore oko sebeglasovi, dezorijentisano, zbunjeno, zatečeno, uplašeno, odmjeravaju šta ih je to snašlo“, kaže prof. Đorđe Vuković sa Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke.

„Nisam siguran da možemo govoriti o nekom naglom povratku u devedesete, koje nas čini mi se, nisu nikako ni napustile, odnosno da su različitim intenzitetom, uvijek bile prisutne u naraciji, u sistemu vrijednosti, u orijentirima.“

U posljednje vrijeme, primjećuje prof. Vuković, u modu se vraća i muzika iz tog perioda. Kao što za tu muziku možemo reći da je kič, šund, malograđanština, laž, pseudokultura, tako i za politiku devedesetih možemo reći da se radi o političkom kiču, koji uključuje etnocentrizam, šovinizam, govor mržnje, smatra prof. Vuković.

Prof. Živanović sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci kaže da nema dileme da smo se kao društvo unazadili. On se prisjeća izjave koju je početkom devedesetih dao jedan od tadašnjih političkih lidera - „Naš cilj je da dostignemo svoju prošlost“ , a koja tačno oslikava razvojni put našeg društva.

Prof. Živanović se slaže da je struktura vlasti nakon posljednjih izbora ista kao devedesetih, u vidu koalicije tri etno-nacionalne partije, ali smatra da nas više treba brinuti to što naš način života nije napredovao u odnosu na to vrijeme.

Novinar Vuk Bačanović iz Sarajeva kaže da se radi o „kontinuiranom procesu koji traje od četrdesetih godina prošlog vijeka i koji ima različite manifestacije, ali je suština uvijek ista“.

„Imamo jedan fragmentirani region koji uvijek inklinira različitim blokovima  supersila. Unutar toga imamo dodatne fragmentacije, ima unutrašnjih svađa koje dovode do dioba na različite frakcije, koje se opet priklanjaju jednom ili drugom bloku...“

Kada govorimo o političkoj retorici koja podsjeća na devedesete, Bačanović smatra da previše pažnje pridajemo analizi te retorike, a da se premalo bavimo procesima koji se odvijaju u pozadini toga.

On navodi primjer domjenka povodom katoličkog Božića u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje je bio svjedok sjajnog druženja predstavnika svih političkih partija, koji su se zajedno opijali i pjevali...

Pogledajte cijelu emisiju u video klipu ispod