<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osuda varvarskog čina u Parizu

Evropa je u šoku. Evropski lideri su jedinstveni u svojim izjavama: napad na list "Charlie Hebdo" u Parizu je napad na slobodni svijet.

08. januar 2015, 12:00

Neki strahuju da bi ovaj napad mogao da bude podsticaj antiislamskim pokretima, piše Deutsche Welle.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, koji je za napad u Parizu saznao tokom posjete Letoniji, bio je šokiran vijestima iz Pariza.

"Ovo je neprihvatljiv, barbarski akt. Svi Evropljani su time pogođeni." Potpredsjednica Evropske komisije Cecilia Malmström zatražila je nakon napada u kojem je bilo 12 žrtava da Evropa "podrži slobodu štampe".

Martin Schulz, predsjedavajući Evropskog parlamenta bio je vidno pogođen. "Ne smijemo sada reagovati emotivno, nego se držati zajedno." U svojoj video-poruci iz Brisela on je rekao da se mirno i odlučno moraju braniti "vrijednosti našeg društva, sloboda štampe i tolerancija". Napad na redakciju lista "Charlie Hebdo" i količina nasilja izazvao je osude u cijelom svijetu. Ovaj napad je bio najteži teroristički akt u Francuskoj u proteklih 30 godina.

"Užasan čin"

Slične reakcije stižu iz brojnih evropskih država. Britanski premijer David Cameron, koji je, kada su pali pucnji u Parizu, upravo dočekivao njemačku kancelarku Angelu Merkel, po dolasku vijesti je izjavio: "Stojimo na strani naroda Francuske u borbi protiv terora i za očuvanje slobode štampe."

Merkel, koja je u Londonu s Cameronom pregovarala o promjeni pravila imigracije stranaca, u svom pismu saučešća predsjedniku Francuske je napisala: "Ovaj užasni čin nije samo napad na život građana Francuske i sigurnost te zemlje, on je i napad na slobodu medija koja je temelj naše slobodne i demokratske kulture, napad koji ničim ne može da se opravda." Vlada Španije takođe najoštrije osuđuje ovo djelo.

Velika opasnost od napada u Evropi

Opunomoćenik EU za borbu protiv terorizma, Gilles de Kerchove
, tokom protekle godine je više puta upozoravao na to da u Evropi postoji opasnost od terorističkih napada.

Simpatizeri Al Kaide još uvijek predstavljaju permanentnu prijetnju. Posebno su opasni "povratnici" iz rata u Siriji. Kerchove je u septembru 2014. pred Evropskim parlamentom izjavio da oko 3000 Evropljana učestvuje u ratu u Siriji. On u tom trenutku nije htio da opasnost od terorizma dovodi u vezu sa nekom religijom, odnosno islamom. Brutalnost terorista je porasla, naveo je Kerchove. Visoki funkcioneri EU su i ranije polazili od pretpostavke da će se Evropa kad-tad suočiti s teškim terorističkim napadom, da je to "praktično isprogramirano".

Napad na jevrejski muzej u Briselu u maju 2014. pokazao je spremnost "povratnika" na nasilje. "Ubiti nekoga za njih je normalna stvar", kaže Kerchove. Napad u Briselu je, kako se pretpostavlja, izveo jedan Francuz koji se prethodno borio u ratu u Siriji. U Francuskoj je tokom proteklih sedmica osujećeno nekoliko pokušaja terorističkih napada, izjavio je predsjednik te države Francois Hollande. Planove za juriš na redakciju u Parizu vlasti nisu otkrile na vrijeme.

Jedinstvo Bijele kuće, NATO-saveza i Kremlja

Predsjednik SAD Barack Obama
je u Vašingtonu iskazao solidarnost sa "našim najstarijim saveznikom".

"Francuska će izaći na kraj sa mržnjom ispunjenim vizijama koje imaju ubice", izjavio je Obama. On je ponudio pomoć u potrazi za počiniocima.

Za riječ se javio i ruski predsjednik Vladimir Putin. Njegov glasnogovornik je izjavio da Putin osuđuje bilo koju formu terorizma i da suosjeća sa porodicama žrtava.

Generalni sekret NATO-saveza Jens Stoltenberg je rekao da "sve članice Alijanse stoje zajedno u borbi protiv terorizma, te da teror niko ne može opravdati niti će biti tolerisan".

Ulje na vatru Pegide

Napad u Parizu mogao bi da bude ulje na vatru antiislamskih udruženja u Evropi. "Znali smo za to i upozoravali smo na ovo", može se čuti u tim krugovima.

 "Treba li čekati da se ovakva tragedija desi i u Njemačkoj?", pitaju se organizatori Pegide (Patriotski Evropljani protiv islamizacije zapada).

"Oni koji strahuju od muslimana, sada imaju utisak da su se njihovi strahovi obistinili", kaže Niko Lange iz Fondacije Konrad Adenauer. "To će imati odjeka i na proteste koje organizuje Pegida. Upravo ti strahovi su podsticaj ovom pokretu. Oni koji stoje iza toga razmišljaju na pojednostavljen način i poručuju da je teror, čiji smo sada svjedoci u Parizu, tipičan za sve muslimane koji stižu u EU", navodi Lange.

Istovremeno, predsjedavajući Centralnog vijeća muslimana u Njemačkoj, Aiman Mazyek, u izjavi za list Rheinische Post nazvao je napad u Parizu "izdajom islamske vjere". Bez obzira na to "postoji strah da će teroristički napad u Francuski biti vjetar u jedra antiislamskim strujanjima u Njemačkoj", dodao je Mazyek.