<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kolinda Grabar-Kitarović: Pozvaćemo susjede na dijalog, bez Hrvata nema ni BiH

U prvom obraćanju nakon što je Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (DIP) saopćilo preliminarne i nepotpune rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora u ovoj zemlji, Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da je ostvarila pobjedu za hrvatsku domovinu

12. januar 2015, 12:00

Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u svom prvom obraćanju nakon danas održanog drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem je osvojila 50,45 posto glasova birača i ostvarila pobjedu ispred aktuelnog predsjednika Ive Josipovića, da će rješavati otvorena pitanja sa susjednim zemljama,  Anadolu Agency (AA).

U prvom obraćanju nakon što je Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (DIP) saopćilo preliminarne i nepotpune rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora u ovoj zemlji, Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da je ostvarila pobjedu za hrvatsku domovinu.

“Kad sam krenula u bitku, prihvatila ovu čast, mnogi su mi govorili 'što ti to treba, izgubit ćeš'. Ali ja se ne predajem, ne dam se i tako ćemo raditi za Hrvatsku na isti način. I ne dam niko da mi kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna, jer će biti među najrazvijenijim zemljama Evropske unije i svijeta, to vam obećavam ovdje večeras“ poručila je ona.

Istakla je da će već večeras početi raditi za boljitak domovine.

U daljnjem obraćanju svojim simpatizerima, kojih je bilo više hiljada i koji su je dočekali uz aplauz i euforiju u izbornom stožeru u Hypo centru u Zagrebu, prva hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da su građani njena snaga, dodavši da će ona biti njihov glas.

“Pozivam sve da se ujedinimo.Glasači Josipovića, budite dio našeg tima, jer dosta je bilo podjela. Dosta je bilo 'vaših' i 'naših', svi ste vi moji. Idemo zajedno, težak nas posao čeka. Ujedinimo se i idemo izvesti Hrvatsku iz krize. Borit ćemo se za hrvatske nacionalne interese. Brinut ćemo o svima kojima je pomoć potrebna. Mi smo ti, koji će zajedno zemlju izvući iz krize. Vjerujmo u sebe, Hrvatska to može i hoće“, naglasila je Grabar-Kitarović.

Ona je večeras dala tri obećanja od kojih je prvo da "ćemo odmah početi raditi za Hrvatsku i biti u narodu" koji je "moja snaga i savjest“.

Kao drugo, rekla je da neće biti podjela i da će ujedinjena Hrvatska biti snažnija i samopouzdanija. Treće je obećanje primjena programa za bolju Hrvatsku, koji uključuje ekonomski rast i razvoj, te socijalni boljitak.

“Nulta je stopa tolerancije protiv korupcije. Pozicionirat ćemo se u EU i NATO-u, onako kako to zaslužujemo. Rješavat ćemo otvorena pitanja sa susjedima, koje pozivam na dijalog. Podržat ćemo hrvatski narod u BiH, da konačno postanu jednakopravni s ostala dva naroda, jer bez Hrvata, nema ni BiH. Također, pozivam naše iseljeništvo da se vraća. Vjerujte u hrvatsku domovinu. Imamo snažne potencijale, resurse i geografski položaj. Zajedno možemo učiniti čuda“, zaključila je.

Ona je zahvalila svim saradnicima i građanima, uz riječi da je počašćena povjerenjem naroda.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je rekao kako je ova stranka nagrađena predsjednicom Hrvatske.

“Hrvatski narod uvijek osjeti i donese prave odluke, kao večeras, pa smo za predsjednicu dobili jednu hrabru ženu. Hvala svima na pobjedi. Grabar-Kitarović je predsjednica svih građana, kao što je i govorila. Radit će zajedno sa budućom hrvatskom vladom na poboljšanju kvaliteta života u ovoj zemlji“, poručio je Karamarko.