Ovo je naslovna novog "Šarli ebdoa"

Ovo je naslovna novog "Šarli ebdoa"

Piše: B92 /BUKA

"Šarli ebdo" objavio je kako će izgledati naslovna strana broja koji će se u srijedu, sedam dana nakon tragedije, pojaviti na kioscima.

Na naslovnoj strani je prorok Muhamed sa suzom u oku koji drži znak "Je Suis Charlie". Iznad crteža biće naslov "Tout est Pardonné" što znači "Sve je oprošteno".

Nedjeljnik, koji je bio pod pretnjom muslimanskih ekstremista upravo zbog toga što je često objavlivao karikatura Muhameda, prikazaće proroka kako plače, obučenog u bijelo i kako nosi natpis sa sloganom koji je preuzeo cijeli svijet u masovnim demonstracijama zbog napada.

 Karikaturu, koja je sinoć dostavljena agenciji Frans pres, potpisao je Luc (Luz).

Ovaj broj koji su sastavili "preživjeli" - Luc je jedan od prežijvelih poslije napada prošle nedjelje - biće štampan u tri miliona primjeraka, u odnosu na 60.000 koliko ih je ranije obično izlazilo, i biće prodavan u 25 zemalja.

Specijalno izdanje lista, koje izlazi u srijedu, biće štampano na 16 različitih jezika za čitaoce širom svijeta, rekao je kolumnista "Šarli ebdoa" Patrik Pelu.

Distributer je već preplavljen zahtjevima u Francuskoj i inostranstvu zbog čega je odlučeno da se napravi vanredni tiarž od tri miliona primjeraka, umjesto milion koliko ih je prvobitno bilo predviđeno.

Advokat i portparol lista Ričard Malka podsjetio je danas popodne da su se crteži Muhameda i drugih velikodostojnika svih religija često pojavljivali u listu već godinama.

On je rekao da je u svakom broju "Šarli ebdoa" posljednje 22 godine bilo karikatura pape, Isusa, sveštenika, rabina, imama i Muhameda i da bi bilo "začudjujuće" da u broju koji će izaći u srijedu ne bude crtež Muhameda.

U napadu na list 7. januara ubijeno je 12 ljudi, od kojih osam iz redakcije "Šarli ebdoa", a ranjeno je 11.

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu sredu u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su poslije napada da su "osvetili proroka Muhameda".

List "Šarli ebdo" je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bes i proteste. Redakcija francuskog lista je zbog pretnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

 

Komentari na tekst (13)
xyz
Objavljeno:
Psi laju....karavani prolaze
Objavljeno:
Mediji su javili da su bila trojica.... sta je sa ovog treceg to niko i ne spominje....
ERF
Objavljeno:
Još veće bi poštovanje zavrijedili ako bi ismijali licemjerne političare koji su ih su ih tobože podržali. A možda i jesu, vidjećemo.
Objavljeno:
Evo se cijelu večer valjam od smijeha zbog ove satire Charlie Hebdo-a!Kako se samo dosjete ovakve satire!?
Objavljeno:
@rango profulao si temu!
Objavljeno:
@Rango... Sramota te življenja u svojoj zemlji - a rado daješ prijedloge o rješavanju problema u nekoj drugoj u kojoj su ljudi sve već uredili... Svaka čast, to je ultimativni kriterij koji te čini Bosancem, i gdje god da odeš, to balkanstvo se iz tebe neće moći istjerati, nikad.
Objavljeno:
Čime drugo da je mjerim? Neukusnošću? Nema za to mjerila. A ako im je to što imaju tiraž manji od Blic Žene mjerilo inteligentnosti satire, onda je ovo hipsterizam bez kraja i konca, i de molim te reci mi malo kako više ne slušaš Erstucende Nojbaten jer su komercijalni... :)
Objavljeno:
Svaka im čast!! Islamu, kao i ostalim religijama u Francuskoj treba pokazati gdje im je mjesto, na fin i kulturan način - iako je on glupavoj teroristickoj bandi teško razumljiv! Nebi ni nama ništa falilo da ponovo postanemo sekularna država. Sramota me reci da živim u Bosni...
Objavljeno:
@Radoznalamacka: nema veze što ni ti ništa ne razumiješ, i tebi je sve oprošteno ;) ili skoro sve, da budem precizniji - mjerenje inteligentne satire tiražom ti ni Charlie Hebdo ne bi oprostio.
Objavljeno:
A ja mislio da su bila tri napadaca. Ili se je jedan izgubio ... u prevodu!?
Objavljeno:
Cekajte, ako mogu razumjeti iz teksta, ovaj Luz sto je nacrtao naslovnicu je prezivio napad. Wow, nevjerovatno
Objavljeno:
@Cribiz: Istinski me zanima šta su postigli ovom karikaturom? Šta je krajnji cilj? Da educira? Da informiše? Životna djela ubijenih "novinara", uz dužno poštovanje njih kao ljudskih bića, ničim nisu zaslužila ovaj stepen ukivanja u zvijezde. Najveća ironija do sad je što su tek aktom terorizma postali ono što pedeset godina pokušavaju da postanu - tiražna novina. Ne vidim nikakvu ideju u pozadini Charlija Hebdoa za koju se oni borili, pa kao sad, postigli su je nekim trudom. Ipak, živo me zanima šta misliš? Koga su to oni "poklopili"?
Objavljeno:
Tout est pardonne? Majstori! Opet su poklopili svu desničarsku bandu ovog svijeta jednom jedinom karikaturom! Životna djela ubijenih članova redakcije, ali i drugih koje su pobili oni ludaci, nisu bila ni mala, ni zaludna, sad je jasno.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.