<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Islamski zvaničnici upozoravaju na zamke magazina Charlie Hebdo

Karikature poslanika Muhammeda

Zvaničnik Unije islamskih organizacija u Francuskoj danas se oglasio povodom odluke satiričnog magazina Charlie Hebdo da ponovo objavi karikaturu poslanika Muhammeda na naslovnici, javlja Anadolu Agency (AA).

14. januar 2015, 12:00

Tohami Perez je za AA kazao da je takva odluka provokacija i zatražio od muslimana u Evropi da ostanu smireni i oprezni.
"Ponovno objavljivanje karikatura poslanika Muhammeda je provokativno i neodgovorno"
, rekao je Perez.

"Osuđujemo njihovu odluku da tako urade i molimo sve muslimane da ignorišu crteže ili da ih osude na civilizovane načine, jer Charlie Hebdo postavlja zamku, želeći nas gurnuti u krug nasilja"
, dodao je zvaničnik. 

Rekao je da Unija planira započeti kampanju podizanja svijesti o Poslaniku, želeći ga predstaviti svijetu.

"Planiramo objaviti milione letaka o islamu i Poslaniku, u saradnji s islamskim organizacijama u različitim evropskim zemljama od Švedske do Španije, od Austrije do Turske"
, kazao je Perez.

Trenutno u Francuskoj živi između pet i šest miliona muslimana, koji obavljaju vjerske dužnosti u 2.500 džamija širom zemlje, navodi šef Unije Omar al-Asfar.

Unija okuplja 250 islamskih asocijacija u Francuskoj i jedna je od najuglednijih organizacija koje predstavljaju islamsku zajednicu. 

Dalil Abubakr,
 šef Velike Džamije u Parizu je putem saopćenja za javnost izrazio zabrinutost zbog rastućeg trenda napada na džamije u Francuskoj i zatražio od policije da ih zaštiti.

Abdullah bin Mansour, šef Islamskih organizacija Evrope za AA je izjavio da objavljivanje crteža koji prikazuju poslanika Muhammeda "boli muslimane", ali je dodao da nije očekivao "budalaste" reakcije na to.

Sutra se očekuje da Charlie Hebdo objavi prvo izdanje nakon napada prošle sedmice u kojem je, između ostalih, ubijen i karikaturista. Najavljeno je da će na naslovnici sutrašnjeg izdanja Poslanik ponovo biti prikazan.

Patrick Pailloux, karikaturist iz magazina Charlie Hebdo, kazao je da će crtež prikazati Poslanika kako plače i drži znak s natpisom "Ja sam Charlie".