<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da je dobila samo glas više od Josipovića, Kolinda ne bi bila pobjednica

Nevažeći listići nemaju veze

Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima povela se rasprava o nevažećim listićima u drugom krugu predsjedničkih izbora propitkujući kakav je njihov utjecaj na konačan rezultat, odnosno je li Grabar-Kitarović zadovoljila zakonske i ustavne pretpostavke da postane predsjednicom.

14. januar 2015, 12:00

Podsjetimo, u drugom krugu prema još uvijek privremenima neslužbenim podacima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), koji se temelje na 99,98 posto biračkih mjesta, razlika je 1,48 posto glasova. Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 1.114.865, a Ivo Josipović 1.082.430 glasova, što je razlika od 32.435 glasova. Na izbore je izašlo 59,06 posto birača, a nevažećih listića bilo je 2,69 posto.


U odnosu na prvi krug u kojem je evidentirano 27.791 nevažeći glasački listić (1,56 posto), u drugom krugu taj se apsolutni broj povećao za više od dvostruko i iznosio 60.728 (ili gore navedenih 2,69 posto).

Nevažeći listići nemaju nikakvog utjecaja

Iako su brojke zanimljive jer pokazuju nezadovoljstvo birača koji u Hrvatskoj nisu pronašli odgovarajuću političku opciju, nevažeći listići nemaju nikakav utjecaj na drugi krug predsjedničkih izbora te su bilo kakve kalkulacije ili sugestije pojedinih medija da Grabar-Kitarović nije ispunila zakonske uvjete bespredmetne.

Temeljem članka 17. Izbornog zakona, predsjednik Republike Hrvatske, bez obzira da li na izborima sudjeluje jedan ili više kandidata, bira se većinom glasova svih birača koji su glasovali.

Ako niti jedan kandidat ne dobije takvu većinu, izbor se ponavljaju nakon četrnaest dana (tzv. drugi krug).

Ako je na izborima sudjelovalo više kandidata pravo da budu birani imaju dva kandidata koja su u prvom glasovanju dobili najviše glasova. Na ponovljenom izboru izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali. Dobiju li kandidati isti broj glasova, izbor će se još jednom ponoviti.

Zakon je dakle jasan, u prvom krugu pobjedu donosi većina glasova, dok u drugom krugu pobjeđuje kandidat s većim brojem glasova. Što su ljudi radili sa svojim biračkim pravom i kakve su poruke slali putem glasačkih listića je nebitno.

Da je to tako, još u nedjelju potvrdili su Indexu u Državnom izbornom, povjerenstvu. "Društvenim medijima širi se informacija kako bi ovi izbori mogli biti nevažeći, no to nije točno. Pobjednik izbora bit će kandidat koji osvoji više glasova bez obzira na izlaznost, postotak koji osvoji i nevažeće listiće. Dakle, onaj tko ima i jedan glas više je pobjednik", kazali su nam u nedjelju ujutro u DIP-u, prenosi Hina.

Dakle, Kolinda je s 32.435 glasova više pobijedila Ivu Josipovića.