<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sanski Most: Okupljeni građani spriječili pečaćenje „NTV 101“

Okupljeni građani danas su u Sanskom Mostu spriječili pečaćenje televizije NTV 101.

15. januar 2015, 12:00

Za danas je u Sanskom Mostu Kantonalna uprava za inspekcije najavila pečaćenje Nezavisne televizije 101 a prema ranije donesenoj odluci.

Kako nam je u telefonskom razgovoru kazao Rezak Hukanović, vlasnik NTV 101, preko pet stotina okupljenih građana spriječilo je Inspektora Kantonalne uprave za inspekcije da danas zapečati NTV 101.

Podsjetimo, Opština Sanski Most i NTV 101 (odnosno d.o.o. Mediagraf u čijem sastavu djeluje NTV 101) vode sudski spor u vezi ugovora o zakupu.

Opština Sanski Most je tužila firmu Mediagraf i sudski pokušava zadovoljiti svoja potraživanja dok je iz ovog preduzeća odgovoreno protivtužbom.

Hukanović je za agenciju FENA kazao kako smatra da je kantonalni inspektor Sadik Alagić u svom rješenju, "kršeći zakonska ovlaštenja, ušao u nadležnost sudske vlasti određujući ima li ili ne ugovora o zakupu, dok sudski spor traje".



Iz NTV 101 je saopšteno kako je ova kuća u kratkom vremenskom razmaku iskoristila pravnu mogućnost da preko suda zatraži privremenu mjeru zabrane izvršenja pečaćenja za šta, kako su naveli, postoji dovoljno argumenata.

„Vjerujemo u profesionalnost nadležnog suda. Takođe smo, zbog  bitnih povreda Zakona o upravnom postupku, pogrešno utvrđenih činjenica i pogrešne primjene materijalnog prava,  uputili žalbu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove čiji pismeni odgovor očekujemo“ navedeno je u saopštenju NTV 101.

Iz ove medijske kuće saopšteno je kako su motiv za  atak na ovaj medij „kritički prilozi koji ne oslikavaju želju aktuelne vlasti da u očima javnosti  bude oličenje uspjeha i prosperiteta - dakle, sve ono čega nema u depresivnoj realnosti ove općine“

I strukovno udruženje „BH novinari“ danas su pozvali nadležne kantonalne institucije (Inspektorat za promet roba i usluga Unsko –sanskog konatona i nadležnog inspektora Nihada Mujkića, kao i načenika općine Sanski Most Mustafu Avdagića ) da odgode izvršenje rješenja o privremenoj obustavi radio i televizijske djelatnosti preuzeću Mediagraf iz Sanskog Mosta 

“S obzirom da u okviru ovog preduzeća djeluje Nezavisna radiotelevzija 10, privremeno odlaganje izvršenja rješenja bilo bi u interesu građana Sanskog Mosta i šireg područja Unsko –sanskog kantona, budući da za mnoge od njih NTV 101 predstavlja značajan i jedini izvor informacija“ navodi se u saopštenju Udruženja BH novinari.  


BH novinari i Sindikat smatraju kako bi zatvaranje NTV 101 bilo štetno za medijsku zajednicu BiH a posebno za građane Sanskog Mosta i USK u smislu uskraćivaja prava na informisanje odnosno primanje informacija putem programa ove televizije.  

“Imajući u vidu da preduzeće Mediagraf iz Sanskog Mosta u svojoj djelatnosti osim medija posjeduje kino – dvoranu, kafić i grafičku djelatnost, Udruga BH novinari i Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika smatraju kako bi omogućavanje nesmetanog rada NTV101 bilo od značaja za javnost, a rješavanje spornih problema u vezi sa poslovanjem Mediagrafa  treba nastaviti kroz redovan upravni i sudski potupak i u skladu sa važećim zakonskim propisima” ističe se u saopštenju BH novinara.