Vuk Bačanović: Hoće li u BiH opet biti Februarske revolucije?

Vuk Bačanović: Hoće li u BiH opet biti Februarske revolucije?

Piše: Vuk Bačanović

Kada su prošlog februara bila napadnuta sjedišta svih kantonalnih vlada u Federaciji BiH, a protesti se, tu i tamo, “prelili” i u Republiku Srpsku, generalni utisak javnog mnijenja je bio takav da u BiH više nikada i ništa neće biti isto.

Ali, onda su se neorganizovani plenumi građana očekivano osuli (sem nekolicine aktivista koji se nadaju obilatim grantovima i organizovanju konferencija o ‘dobrim starim vremenima pobune), a rezultati izbora su pokazali da se politička uvjerenja većine građana Federacije BiH i Republike Srpske nisu značajno promijenila, ako izuzmemo najveći krah SDP-a u njegovoj istoriji i njegovu zamjenu DF-om. 

 

Jedan od ostvarenih zahtjeva plenumaša - ekspertska vlada Tuzlanskog kantona je doživjela potpuni debakl i na kraju pristupila taktici svojih prethodnika - zavađanju radnika uništene industrije. Stvari su se, dakle, vratile tamo gdje su i bile, to jest gdje su i ostale. 

 

 Životni standard u BiH, mjeren BDP-om po glavi stanovnika korigovan za paritet kupovne moći (PKM), je tek na nivou trećine evropskog prosjeka, čime se BiH, zajedno sa Albanijom već godinama nalazi na samom dnu liste zemalja koju objavljuje EUROSTAT. U zemlji u i dalje zemlji tek polovina stanovništva dobi 15-64 godine učestvuje na tržištu rada, od čega skoro jedna trećina ne uspijeva naći posao. 

 

Tako je, kako stoji u dokumentu Informacija o konkurentnosti bh ekonomije u izdanju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, u 2013. godini tek 38,5% pomenute populacije bilo zaposleno, što je upola manje u odnosu na prosjek EU28. Kako stoji u istom dokumentu “uz prosječan godišnji ekonomski rast od 3% (aktualni prosječan projicirani rast u srednjem roku) uz nepromjenjen broj stanovnika, BiH bi trebale nepune 42 godine da bi utrostručila životni standard i dostigla trenutni EU prosjek. Sa prosječnim rastom od 5%, taj period bi bio skraćen na znatno prihvatljivijih 24 godine.” 

 

Međutim, ako pravilno saberemo cifre, to bi značilo da  da bi BiH, kako bi dosegla EU standard bio neophodan prosječan rast od 5,8 tokom 30 godina i zo pod uslovom da EU sa nepromjenjenim brojem stanovnika cijelo vrijeme stagnira na rastu od 1,5 posto godišnje. Kada se, pri tome uzme u obzir da nove vlasti nemaju nikakve razvojne strategije osim Sporazuma u rastu i zapošljavanju koji nameće Evropska unija (a koji se u posljednje dvije godine pokazao nefunkcionalnim i u samoj EU), onda je jasno da je BiH bezizlazno zarobljena između čekića evropskog neuspijeha da razriješi vlastitu krizu odnosa sjever-jug i nemogućnosti da se razvijepod ogromnim kamatnim stopama koje nameće inostrani finasisjki sektor, a navodno zbog “premijum rizika”. Narodnjačke partije desnog centra koje su formirale većinu na državnom i federalnom nivou nivou smatraju (iako o tome još uvijek nemaju konsenzusa) da bi se rast ekonomije mogao potaći rasterećenjem oporezivanja rada, no još uvijek ostaje nejasno, kako u tom slučaju kompenzirati budžetski deficit? 

 

Jasno je da Bosni i Hercegovini nedostaje strukture za potrebne reforme, tako da je daljnje opterećenje budžeta inostranim zaduživanjem ostaje jedina mjera održavanja socijalnog mira.  Citirana studija upozorava i da je ovakvo stanje dugoročno neodrživo: “Visok deficit u BiH bi lako mogao postati neodrživ u dužem roku. Naime, on je u prošlosti bio uglavnom finansiran tekućim i finansijskim prilivima novca iz inostranstva koji postaju sve oskudniji nakon izbijanja svjetske finansijske krize. 

 

U slučaju nedovoljnog intenziviranja izvoza, oskudnost novčanih priliva u budućnosti bi mogla dovesti do slabljenja deficita kroz ograničeno finansiranje domaće tražnje iz inostranih izvora. Ovo drugo bi zapravo ugrozilo rast već dosta niskog životnog standarda”.

 

Ovo znači samo jedno. “Februar” bi se mogao ponoviti i 2015. godine. Ako uzmemo u obzir da vlasti neće imati nikakvog izbora, nego da krenu u mjere štednje, to jest kresanja javne potrošnje, to znači da bi stub socijalnog mira - administracija - uskoro također mogao biti zahvaćen valom osiromašenja, a što bi demonstracije u kojima su do sada učestvovali uglavnom upropašteni radnici ili sitni privrednici pod pritiskom kredita, moglo učiniti još masovnijim. 

 

Desničari smatraju da je sistem u BiH moguće spasiti radikalnom reformom, koja bi društvenu moć iz ruku stranačko-direktorske birokratije u javnim preduzećima konačno prenela u ruke privatnih poduzetnika, koji bi, smatraju, rasterećeni prekomjernih nameta, mogli ostvariti neophodni rast. No, za takvo nešto im je potrebno vrijeme koje BiH očigledno nema. 

 

Produbljujuća kriza u EU, koja će, prema do sada jako dobrom prognozeru, ekonomisti Michaelu Robertsu, već 2016-17. doživjeti novi sunovrat, što je s obzirom na položaj koji BiH ima u globalnoj kapitalističkoj strukturi, vrlo loše vrijeme za ostvarenje bilo kakvih ozbiljnih reformi. Prema tome, pitanje nije, hoće li protesta biti, nego njihove strukture i intenziteta. Krenu li bh vlasti u radikalne mjere, ne mogu očekivati ništa drugo nego još veće demonstracije, koje bi, s očekivanim neuspijehom desničarskih reformi, postajale sve učestalije i čije bi suzbijanje zahtijevalo međunarodnu pomoć. 

 

Druga opcija je održavanja statusa quo u kojem bi polagano iznurivanje postojećih ugroženih kategorija, također moglo dovesti do povremenih naprslina na sistemu koji je truo, ali se još neko vrijeme da krpati, zahvaljujući nacionalističkim manipulacijama i nepostojanju političke organizacije koja koja bi od nezadovoljnika stvorila svoje stabilno biračko tijelo. Prema tome, pravo pitanje nije da li će se februar ponovo desiti. Pitanje je samo pod kojim okolnostima i da li će ponovo biti iznuren i istrošen.

 

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (22)
Objavljeno:
Ako trojica siromaha u F BiH odluče protestovati jer su siromasi , to je odmah usmjereno protiv stabilnosti i sigurnosti inače financijski, politički i ekonomski stabilne RS. Kod Srba u tom entitetu stvoren je uslovni refleks kao kod Pavlovljevih kučića. Ta populacija je već odavno kvalificirana za psihičko posmatranje - vjerovatno se radi o masovnoj paranoji. Na djelu je ona čuvena izreka "jesti ćemo travu ako treba ..." ali čuvat ćemo Dodika kao oko u glavi. Jer on je garancija protiv federalnih protestanata i ostalih plenumaša koji podlo hoće da podriju naše povjerenje u vožda i ukinu naše ratne tekovine. U tom opljačkanom entitetu nema još govora o nekoj klasnoj i političkoj stratifikaciji tribalne mase , što je svojevrstan sociološki izuzetak. tamo sirotinja ne vjeruje svojim stomacima nego onome što joj RS i NN lažu. U takvom kontekstu imamo još i ekonomskog kvazianalitičara Vuka koji ih plaši od "desničarskih reformi", kako on naziva smanjenje opterećenja u realnom sektoru. Kao da ga plaćaju elite na vlasti koje su inače za status kvo.
Objavljeno:
Dok god ovi na vrhu kradu koliko stignu nema ništa od državnih firmi. Sistem vrijednosti je poremećen. Korupcija i organizovani kriminal su izvrnuli kožu Republici Srpskoj.
Objavljeno:
Novinar je neinformisan: demonstracije su bile u Federaciji bih, paljene su zgrade vlasti kantonalne. Da to odgovara cinjenicama pogledajte emisiju Apostrof i fokusirajte na 33.20 minutu pa dalje. Cijela emisija glede demonstracija pokazuje da se umjesto price o ekonomiji iz federalnih krugova permanentno podgrijavaju nade u nekakve ustavne promjene iako je cak i iz ove emisije jasno da cak i kad bi se uspostavilo nekakvo hipoteticko uredjenje unitarnog tipa: na nivou bih se u pogledu ekonomije nista ne bi promijenili. Stoga se federacija treba baviti sobom i ekonomijom a ne "ukidanjem " RS i slicnim glupostima.
Objavljeno:
Da, da, Tomas Helveg, tačno si opisao dio onog izopačenog, alijeniranog svijeta na koga sam mislio. Moglo bi se to još unedogled opisivati, ali valja ne pasti u dezorjentisano kritizerstvo svega postojećeg i reći da na ovom svijetu ništa nevalja. Naprotiv, svijet je predivan, život je jedan i jedinstven, neponovljiv, kratak i svakom ljudskom biću trebalo bi omogućiti da kuša tu ljepšu stranu života. Da ovo nije čista patetika, mislim da svaki pojedinac ima mogućnosti da nešto uradi da svijet ne ide u sunovrat sukobljavanja. Ja to tako mislim, pa makar me po sto puta smatrali utopistom i luđakom, ali pojedinac mora početi sam sa sebe skidati vjekovne okove. Oni su raznih boja i oblika od religijskih, političkih, etničkih, kulturnih i uopšte bilo kog i kakvog svjetonazora u koji je ugrađena tradicija i prošlost. Kako skidati i kidati okove!!!??? U glavi, revolucijom u glavi. Potpuno je bezopasna, bez krvi i nasilja. Druhgačije počinjem misliti. Dozvoliću slobodu misli da se ima pravo pitati o svemu pa i o tabuima iz "božanske" ili društvene sfere. Na taj način uočiću stotine laži, bilo da dolaze iz svetih kuća ili političkih i carskih palata. To je put ka mojoj slobodi i vlastitom rasuđivanju. Uvidjeću time da mi nije po svaku cijenu neprijatelj onaj ko je drugačiji po etničkoj ili drugoj pripadnosti, ili nedajbože onaj ko drugačije misli. A protiv sam krvavih velikih društvenih revolucija, jer revolucijama se samo smjenjuju oblici diktature. Jedan zamjenjuje drugi oblik. Ne volim kad ljudi "grupno misle", ma koliko bili istomišljenici. Nisu mi dragi masovni protesti, ni onaj u Parizu, predvođen visokim državnicima, ma koliko ga mogao opravdati i shvatiti, ali masovni poklici jednoj ideji jednom vođi, taman da su najbolji na svijetu, nisu dobri. To se može izroditi u suštu suprotnost od dobre ideje. Zato, ja volim da se te promjene događaju nečujno, tiho, u glavama svakog pojedinca, koje će dogovorom biti pretočene u zakone. Zato, nemoj se čuditi kad ja ponekad dodam i dodatnu dopunsku imenicu ili pridjev za one zlonamjerne, koji rade sve da učine svijet gorim nego što jeste.
Objavljeno:
Vi sto prizivate revolucije, imam pitanja za vas: 1. Mislite li da vec zagadjeni gradici uze Sarajevo, Tuzla i Zenica trpi jos industrije?? 2. Da li ta vasa nova revolucija podrazumijeva i ovaj put mudzahedine? 3. Zar nije otuzna tisina u Bosnjackim dijelovima F-BiH nakon izliva savjesti Mrsada Kebe . Sprega sumnjivig novca i zlocina je mogla bar da kupi filtere u recenim gradovima pa vam revolucija i ne bi bila potrebna, zar ne?? http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Kebo-Uskoro-dokazi-da-je-Izetbegovic-doveo-mudzahedine-u-BiH-284083.html
Objavljeno:
Hvala i pozdrav i tebi Roda dva. Odusevio si me sa kratkocom i jasnocom. Sve u tri reda. Dvije recenice koje su me doista dojmile i stvarno ne znam kojoj bi vise paznje dao. Stvarnost i zivot su onakvi kakve ih ljudi cine. Slazem se, tu ni najduhovniji intelekt ili nacionalista, da ne kazem fundamentalista bilo koje konfesije, ne bi mogao sta dodati.A ne proizvod predodredjenja bozanskih bica. Nisi trebao reci ono Crvic. Ne znam ko je to napisao, ali zar nam treba to vrijedjanje. Moze biti nacionalista, ali ne mora biti crvic. Boze moj. Ovo razmisljanje bih stavio u istu ravan kao s prvom recenicom, jer mislim da je ona bolno stvarna. Pobogu, izadji na ulicu i gledaj povorke auta s sve onim plavo-crvenim disko svjetlima kako vas guraju s ceste te jos povremeno i soferi izadju da vam onako lagano-ljutito kresnu sve po spisku.......Kasnije cujes da je u koloni bio zamjenik ili sekretar ili neki savjetnik. Pa auto servisi Audija ili passata, gdje bijednici moraju gledati kako im se sklanjaju auta da bi napravili mjesta za auto nekog bozanstva, koje naravno nema vremena i .......ma znas vec, osim ako nisi i ti jedno od tih bozanstava. Eh, da ti ne pricam onda o medijima. Uloga medija u stvaranju bozanstva i idolopoklonstva. Svi znamo da jedan ima svoje licne novine i tv. Imaju i svi ostali, samo pod drugim uslovima, rezultat je isti. Sto bozanstvo progovori, ovce danima mekecu i to je to.....nema vise filozofije. Druga je stvar koje bozanstvo ti obozavas a koje je meni pripalo, po nacionalnom kljucu. Hahaha, zato mi je veoma drago sto sam ja gradjanin Bosne i Hercegovine. Ovu trecu recenicu necu prepisivati, ali bih je mogao potpisati. Tako, dragi moj Roda dva. Sve se ovo moje svodi na ova prethodna dva pisanja i smatram da veoma imam pravo da kritikujem Banjalucane, PC-ovce i sve ostale i stavrno pokusavam da nekoga ne uvrijedim, jer Banjaluka a bogami niti PC nisu ekskluzivno Srpski, kao sto ni Sarajevo nije Teheransko...........
Objavljeno:
Podstaknut si malo Helveg pohvalama i emocijama, ali neka, naka si se ti javio i meni je drago. Stvarnost i život su onakvi kakve ih ljudi čine, a ne proizvod predodređenja božanskih bića ili proizvod "poganog vremena", kako ovdje jedan nacional-crvić kaže. Valja neizgubiti volju i htijenje da se život učini boljim, a to je na dohvat ruke.
Objavljeno:
Hoće li biti revolucije? Hoće, ona se tek zahuktava. Ko kreira uslove za revoluciju? Baje, korumpirani sudovi, pokvareni ili nesposobni liječnici, diletanti - ukratko prevaranti svih nacionalnosti i profesija... zbog kojih smo postali *upak svijeta. Biće revolucije, jer alternative nema. Ili će obični, vrijedni i pošteni ljudi, lupiti šaom o sto i zajednički otjerati do vraga one gore i ološ među sobom ili će se međusobno poubijati ili nestati u poplavama, a za račun tih gore i ološi u svojim redovima. Ološ i ovi gore nisu sposobni ovo društvo pokrenuti naprijed i ljudi će se neminovno vrlo brzo suočiti sa dilemom ili mi (koji znamo i hoćemo raditi) ili oni. Neizbježan je sukob proleterijata na jednoj strani i lumpenproleterijata, baja i njihovih birokratskih i represivnih organa na drugoj strani. Nije proleter samo bravar, to je svako ko živi od rada i živi za rad. Samo proleteri mogu donijeti progres, jer su oni radnici, stvaraoci, graditelji, a ovi drugi su prevaranti i sposobni jedino za bezočni parazitizam. Ili će se ti paraziti sami skloniti ili će biti sklonjeni, a zarad sve, pa i njihove djece - jer ovako više "ne bu šlo". A Divos neka se krije po dvorištima. Ako neće Divos revoluciji, doći će revolucija Divosu i to upravo iz njegovog dvorišta. Naša dvorišta su toliko zapuštena i zasićena gnojivom, i baš zahvaljujući tome će iz naših dvorišta iznići prelijepi cvjetovi. Samo treba biti strpljiv...
Objavljeno:
Hahaha, nisam imao nista prigovoriti. Salim se. U jednom momentu mi se sve zgadilo, najvise zbog onih Nezavisnih i njihovih veoma redovnih komentatora. Iste face, svaki dan, na svaki clanak na Koji se imalo moze vezati nacionalizam i vjera, izvaljuju tolike bljuvotine sa preciznim sablonima djelovanja i kolicine mrznje, da ne mozes povjerovati da to nije neka masina, a ne ljudska bica. Moj jedini odgovor na kraju je bio da su to jednostavno ljudi Koji su zaposleni i imaju obavezu od 8-12 sati dnevno da rade to sto rade. Onda me je porazilo sto sam nesto slicno otkrio na zadnjem bastionu gdje svi imaju pravo nesto reci, bez da budu obasuti uvredama ili prijetnjama. Boki boki je takodjer bio pseudonim za placenika samo sto mu je to bio B-zaposlenje, inace je bio visoki sluzbenik placen iz entitetske blagajne. Teorije i zavjere, kao i neprirodno izgradjivanje nepovjerenja i podazrivosti, toliko se forsiraju u medijima, da se covjeku Koji jos uvijek vjeruje u nesto pozitivno, toliko smuci, da izgubi volju da na glas kaze svoje misljenje. Negativci u filmovima umiru sa mrznjom u ocima, vristeci i psujuci, trazeci osvetu i pokusavaju jos jednom povuci obarac. Pozitivci samo kazu volim te ili pozdravi mi tog i tog.....to je to. Razlika izmedju galame i negalame. Evo primjera. U Zenici se treba odigrati utakmica BiH - Belgija i u jednom kaficu slucajno dodjem u kontakt sa ovecom grupom mladica. Cini mi se da je jedan imao plavi dres ispod kosulje, ali mogao je biti i neki drugi. Kazu Banjalucani, dosli da bodre svog Vranjesa i repku. Nisu Turci, niti Ustase vec ono trece. Nije sve tako crno kako mnogi hoce da prikazu, ali da je sivo, boga mi je tamno-sivo je. I onda jedan ovdje dole kaze Eliotu da ne bude sentimentalan i odrzi predavanje o ekonomiji, nacional-politickoj ekonomiji koja nema veze sa stvarnoscu. Kao da nikad nismo culi za zastitu domace proizvodnje, kupujmo domace, ne nego i taj aspekt pokusava podvuci pod nacionalno. Koja patetika. Na srecu firme saradjuju a da taj genije to i ne zna, nazalost, kad oni gore na visini to budu prihvatili, obasjace nas sunce........uh, i ja ga s..em......
Objavljeno:
@Sova Z jesi li stvarno ogranicen kao ljudsko bice ili se nadam se pravis da si takav? deder malo procitaj sta Thomas Helveg i Jedi Knight napisase. Ako je za tebe (ili DIvosa) znacenje dobre i zdrave ekonomije stanje u kakvom je BiH danas, gdje je korupcija i kriminal toliko normalna pojava kao reci dobar dan, to je zaista zalosno jer takvim sklopom niste odmakli daleko od feudalizma i srednjeg vijeka/stoljeca.
Objavljeno:
@ THOMAS HELVEG; Pozdrav, dugo te vremena nisam primjetio ovde, drago mi je da si se vratio sa svojim pismenim komentarima i pogledima, takvih nikad nije dosta.
Objavljeno:
Na tragu -hiruskog-hirurgijskog ,u prenesenom nacenju,zahvata pri pokusaju spasa bolesnika Preciznost,i odlucnost,za svaku pohvalu http://youtu.be/IG6bqxruOK8
Objavljeno:
Dok je divos ostao nacional -sovinisticki crvic, cija je uloga i previse dobila prostora na Buki za sirenje mrznje i zla, dotle nam se brmbrm, nele pretvorio cak i u sovu.
Objavljeno:
Protesti kao onakvi koji su se desili 7.2. se ipak neće ponoviti iz više razloga,mada konkretne činjenice koje je naveo gosp. Bačanović idu u prilog njegovoj tvrdnji.Naime Vašington je preuzeo totalnu kontrolu nad političkom scenom u BiH u kojem nema mjesta za entitete u budućnosti,jer oni ne mogu ući niti u EU integracije niti u NATO savez,time će se prepoloviti ogromna administracija koja je najveći krivac za pljačku državnog budžeta,pored nacionalističkih stranaka koje ovakvu situaciju koriste da bi održali taj sistem i punili svoje džepove.Tako da jedino oni koji bi i mogli protestovati su činovnici nacionalističkih stranaka koji će zbog ovoga izgubiti posao i funkcije koje su stvorene samo da bi oni mogli dobijati plate.A kako oni baš nemaju u sebi taj revolucionarni karakter čisto sumnjam da će pokušati tako nešto,osim što će lajati okolo,a ako bi i pokušali,ameri bi ih vrlo efikasno spriječili u tome.Tako da protesti 7.2 su pokazali,da su svi građani BiH,željni promjena u smislu napretka države i da ih nacionalne podjele na torove,koje DIVOS zagovara,više ne interesuju.Interesuje ih budućnost i progres a ne nacionalizam i regres,kako nacionalisitčke guzonje i njihovi puleni,u zadnje vrijeme se trude iz petnih žila da to pokažu,jer majske poplave su to ogolile do srži i više nema nazad.Bitno je samo kako će to nacionalističke guzonje i njihovi puleni shvatiti,na fin ili ružan način po njih.
Objavljeno:
Ness ti se namjerno pravis lud. Niko ne zagovara autarhicnu ,zatvorenu privredu. Jelsingrad je imao dobavljace iz mnogih zemalja a prodavao je takodje na vise trzista. TIzvolite rijesite slucajeve ekonmske pljacke i privatizacija u vasem dvoristu ..proizvodite fine i konkurentne stvari koje mi u RS hocemo kupiti, i sve je OK. Prije svega , treba vam lustracija i odustajanje od unitaristickih misli. Sto se tice konvertibilne marke: euro i dolar idu jako dobro..ai svajcarski franak. Emotivan si Ness!! Ekonomija je neutralna i zanima je dobra infrastruktura a tu je na prvom mjestu BEZBJEDNOST a pod ruku sa njom odsustvo politicke korupcije.
Objavljeno:
Ako je propao Jelsingrad u BL, valjda je to moja stvar. Ako je propala neka firma u Prijedoru koja je imala najveci profit prodajom necega u Sanskom Mostu (ili obratno)ili preduzece u Zavodivicima ciji je glavni poslovni partner bilo preduzece u Capljini (koje je propalo) ili bilo gdje u cijeloj BiH, naravno da me se itekako tice. Tice se i mene jer je manje para u drzavnog kasi, manje love u javnoj kasi znaci manji doprinosi od poreza od preduzeca/firmi, manji doprinosi znace manje plate u javnom sektoru imaju odmah efekat na privatni, manja plata/penzija znaci manja kupovna moc, manja kupovna moc znaci manje doprinosa i posla za one koje prodaju svoje produkte, manja prodaja znaci manja primanja. To isto znaci losiji putevi, losije zdravstvo, losije skolstvo, u svakom slucaju sve to totalno znaci manja i slabija ekonomija, slabija vrijednost valute i slabiji zivotni standard gradjana BiH. Niti Juzni Tirol niti Madagaskar ne koriste BH konvertibilnu marku kao sredstvo placanja. Kao takve nisu moje dvoriste ili ti ga avlija. Nesto nejasno? Ako treba mogu razgraditi na jos vise nivoa ako ce pomoci. I naravno, imam itekako pravo da me se tice, hoce mi li neko zabraniti? Ili mozda jos bolje: Moze li mi zabraniti?
Objavljeno:
U pravu je divos kad kaze da nije bilo radnickih protesta u RS-u. Tamo niko vise i ne radi od kako je Dodik zasjeo u fotelju. Samo podobni dijele novce Razvojne banke RS-a i grade privatne armije da ih ima ko braniti ako se narod (slucajno) nesto uzjoguni. Afera Bobar ce tu pobunu malo ubrzati jer su ostala u toj banci zarobljena znacajna sredstva javnog sektora, pa cemo onda vidjeti hoce li se pricati o pobuni samo u jednom dijelu BiH. Kad crijeva zakrce drugaciju cete pjesmu pjevati i ne vjerujem da ce se bas Kozaracko kolo igrati.
Objavljeno:
E moj Divos. Ovo tvoje smo culi punooooo puta. Vise nije niti smijesno, niti zalosno, vec nekako papagajski. Ovo na kraju:"neka se svako bavi svojim dvoristem", bih mogao reci da ne razumijem, ali bih samo navukao bijes mnogih. Znas li tu uopste da je BiH to svoje dvoriste. PC ili bilo sta drugo je samo dio tog dvorista, mozda vocnjak ili cumez ili nesto, nije uopste bitno. Bitno je ovo sto si analizirao dogadjaje revolucije u dijelovima dvorista. Gospodar PC-a je u pravo vrijeme zapoceo sa dresiranjem svog zivlja i socijalno pitanje brzo prebacio na ultranacionalizam. Doveo je par onih bijednih studenata da odigraju kozaracko kolo (koja parodija), otisao s njima zasaditi par drvcadi u nekoj vukojebini i vrlo spretno i lako presaltao tebe i ostale ovcice da ako pomislite na nesto drugo, to je rusenje PC-a. Hahaha.....Sustina mojih razmisljanja je sljedeca, u PC-u je stanje deset puta losije nego u bilo kojem drugom dijelu zemlje. To pokazauju ekonomske analize i boga mi vidi se i golim okom, treba samo malo prosetati. To mi nikad neces povjerovati. Gospodar je rekao nesto drugo, nije bitno.....Bitno je da je Banjaluka jedna obicna palanka, gradic bez razvijene svijesti, gradjanstva (to vam je isto zabranjeno), inteligencije (svi su ubaceni u taj neki Senat, da bi bili pod kontrolom), mladosti (koja samo ima pravo da nauci kozaracko kolo), ukratko papci bez onoga medju nogama. Dva ugledna profesora iz Banjaluke su fantasticno analizirali te revolucionarne dane, ali su dobili samo 24 sata u medijima, i nestali su, naravno. Zivite u rangu Sjeverne Koreje ili Bjelorusije ko ovce. Ne znate razdvojiti socijalno od nacionalnog i jos se ponosite s tim. Sjecas se onih pokusaja da se odraste i bude nesto i neko, kada su oni soumeni hodali po Banjaluci, iz dana u dan, a sve zbog nekog kao gradjanskog nezadovoljstva. Dva mjeseca nakon toga, izbori i Gazdina partija bez problema ponovo osvaja vlast u tom istom gradu. Jad i bijeda bez, znas onoga medju nogama. Poklopi se.
Objavljeno:
Eliot Ness, bila je i Austrougarska i SFRJ jedno dvoriste..pa uslijedi secesija, vezanja zastava i rat, pljacka, "privatizacija". Vasingtonski sporazum i Dejton su najmanje dva dvorista....tzv demokratija "odozdo". Ali ako recimo je Zenica puna smoga, dima i ima puno nezaposlemih- to je onfa valjda stvar kantona i Federacije a ne Juznog Tirola ili Madagaskara??
Objavljeno:
BiH je dvoriste (ili ti ga avlija, totalno svejedno) svih gradjana koji zive u njoj, imaju licnu/osobnu kartu, pasos i imovinu. Tako da je BL moje dvoriste, koliko je i Mostar, ili Prijedor, ili Zenica, ili Capljina ili Foca ili Gorazde.... Ima li iko zakonsko/pravno uporiste (dakle da negdje u nekom zvanicnom javnom dokumentu) pravno ospori gdje je onda cije "dvoriste/avlija"? By the way, ljudi su (ne ovce, mada nisu daleko od toga) gladni normalnog zivota!!!!
Objavljeno:
G-din Divos je nesumnjivo uvidio karakter protesta o kojima g. Bacanovic zbori. Jos da je novinar skuzio , kako rece Divos, da su se protesti radnika sesili u Fbih, sa svim varijantama gdje je kulminirala ona farsa sa JMBG. U bosnjackom dijelu Fbih, vidjeli smo nedavno pokusaj par stotina radnika emigriranja iz njihovih mjesta zivljenja kada su bili krenuli ka Orasju. Istina, i u RS se tesko zivi, ali je Republika talac zbivanja u susjedstvu. Drzim da nikakve izfantazirane promjena Ustava i vise unitarizacije su kljuc promleme u dijelovima Fbih sa b.vecinom. Ovih dana se odmotava klupko cinjenica koje organima pravosudja i gonjenja dostavlja godspodin Kebo Mirsad. Za nadati se je da je doticni kopirao sve dokumente prije nego ih preda pravosudju. Mozda se sazna gdje su zavrsili milijarde dolara iz islamskih zemalja. U privredi?? Sasvim sigurno ne. Pomenute devijacije su izvan uticaja i nadleznosti RS-a. Zapitati se je da li je moguc ekonomski oporavak i investicije koje generiraju posao u sadasnjem trenutku dok je imidz i sigurnosni nivo u Fbih, na dnu. Konkretno, zadnja kolumna sjajnog Borisa Dezulovica odjeknula je na portalu SAFF naslovom: "Okorjeli hrvatski islamofob Boris Dežulović proglasio dr. Safeta Kuduzovića teroristom" http://saff.ba/okorjeli-hrvatski-islamofob-boris-dezulovic-proglasio-dr-safeta-kuduzovica-teroristom/#.VLkGuSyJLdg Kolumnu g. Dezula , Islamska drzava Bascarsije i Levanta,mozete naci na: http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/islamska-drzava-bascarsije-i-levanta , pa prosudite sami. Nije li neka vrsta lustracije i promjene kursa potrebna i Tuzli i Zenici i federalnom Sarajevu pa tek onda krenuti u radne pobjede i stvoriti za maloga covjeka pretpostavka otvaranja mini-bzinisa etc....
Objavljeno:
Немири и протести у фебруару љета господњег 2014-е, ипак нису захватили БиХ, нису ни читаву фед.БиХ, већ су били ограничени на простор бошњачког дела фед.БиХ. Нису се прелили у Српску, како то аутор сугерише, иако беше агресивне кампање премо медија и активиста НВО, ал Срби ко Срби, чим виде да ове муљаре из НВО нешто натурају према томе имају урођено гађење, јебај га, такви смо. Е сад, не беше то никаква револуција, прича је почела у Тузли и то беше (по мени и ако се добро сећам) оправдани бунт обесправљених радника 5 пропалих филми, но политичка елита и медији у бошњачком делу фед.БиХ врло брзо овладавају ситуацијом, следи једно хушкачко писаније медија (пре свега оних под контролом СББ), усмерава се гнев протестаната, постају и насилни, рушилачки а социјалне захтеве мењају они политички и за преуређењем фед.биХ и БиХ. Као такви и бивају осуђени на крах. У причу улази ова фарса око пленума које тешко да је било ко доживљавао озбиљно, више су прерасли у место за јадиковање исфрустрираних. А аутор је у праву. Ништа се у бошњачком делу фед.БиХ која би захваћена овим немирима није променила. Заправо и јесте, они који су били највише прозивани и против којих беше усмерен гнев протестаната су ојачали, СДА и извесни Бакир су значајно поправили позицију и резултат на изборима, учврстили се у власти, СДП је имао лошији резултат, али он се и раније се поделио, и бирачко тело се поделило између оних у СДП и ових нових муљара у ДФ или како се већ зову. И то је то. У коначници "највећи успех" тих немира би спаљивање архива БиХ, и један део историје БиХ је неповратно изгубљен, а ко зна, можда и то беше један од циљева тих ипак "лажних" немира. Да, аутор је у праву, у Српској (вероватно и у фед.БиХ) је лоша економска ситуација, беспарица влада. Немира и протеста у Српској ће бити, сасвим извесно, људи ће показати незадовољство на разне начине. Опет, неког преливања неке нове приче из бошњачког дела фед.БиХ, како то би покушај са фарсом око ЈМБ или овим немирима, у Српску бити неће. И због трагичне ближе нам прошлости, и због болних сећања и бројних рана на души, и због сталних увредљивих порука и подлости које долазе из бошњачког дела фед.БиХ, тако нешто је апсолутно немогуће. А и боље је тако, нека се свако бави својим двориштем.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.