<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RUKOMET (SP): Za istoriju i kartu za osminu finala

Rukometaši Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Kataru danas igraju debitantski meč protiv Irana. Pobjeda otvara vrata drugog kruga. Danas na programu još 10 utakmica prvog kola u sve četiri grupe takmičenja.

16. januar 2015, 12:00

 Na Svjetskom prvenstvu u Kataru danas će biti odigrano 11 utakmica prvog kola u grupama A, B, C i D, među kojima i derbi debitanata na planetarnim šampionatima u kojem će se sastati Bosna i Hercegovina i Iran.

Nakon prvog, istorijskog plasmana na svjetsku rukometnu smotru, "zmajevi" će biti u prilici da protiv Iranaca (13 časova) dođu i do prve pobjede na svjetskim prvenstvima.

I ne samo to. Eventualni trijumf doveo bi izabranike Dragana Markovića na korak od drugog kruga, s obzirom da većina prognozira da bi dvije pobjede bile dovoljne za prolazak grupe i plasman u eliminacionu fazu turnira.

OČEKIVANE POSTAVE

BIH: Grahovac, Terzić, Karačić, Malinović, Ovčina, Toromanović, Vražalić. 

IRAN: Babasafari, Ražabi, A. Estaki, Nadri, Abrui Mehrizi, Musavi, Sekenari.

"Nakon tri sedmice priprema, možemo reći, spremni smo. Došli smo ovdje odlučni da se pokažemo u najboljem svjetlu. Čitave pripreme posvetili smo ovom susretu, jer znamo koliko nam on znači i šta donosi. Pobjeda nas uvodi u ozbiljno takmičenje, u borbu za drugi krug, dok nas poraz udaljava od te trke", prenosi "Dnevni avaz" izjavu selektora Markovića.

Selektor "zmajeva" naglasio je da reprezentaciju BiH svi sada shvataju mnogo ozbiljnije, nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

"Smatram da moji momci posjeduju veliki kvalitet koji bi trebalo da bude dovoljan za plasman u osminu finala. Ipak, prije svega, moramo savladati Iran. Cilj je uvezati dvije pobjede na startu", poručio je Marković.

katar 2015 rukomet svjetsko prvenstvoFoto: YouTube/Screenshot U grupi A snage će odmjeriti Španija - Bjelorusija i Slovenija - Čile. Oba susreta počinju u 15 časova. Osim susreta BiH - Iran, u grupi B Makedonija će se sastati sa Tunisom (15), dok će Hrvatska igrati protiv Austrije (17).

Hrvati su apsolutni favoriti za prvo mjesto u grupi. Shodno tome, sve izuzev pobjede popularno zvanih "kauboja" bila bi senzacija. Isto tako, BiH i Makedonija moraju tražiti trijumfe, jer obje selekcije za cilj imaju plasman u osminu finala.

Alžir i Egipat sastaju se od 17 časova u grupi C, a Francuska - Češka Republika i Švedska - Island od 19.

Rusija i Saudijska Arabija igrat će u terminu od 13 časova. Preostala dva susreta u grupi D, Poljska - Njemačka zakazani za 17, odnosno Danska - Argentina za 19 časova.

U prvoj utakmici SP odigranoj sinoć Katar je u grupi A savladao Brazil, rezultatom 28:23.

Titulu svjetskog prvaka brane rukometaši Španije.