<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Desilo se - BiH ostala bez balvana

Dve strugare u Bihaću su zatvorene a 59 radnika je ostalo bez posla, jer nema dovoljno sirovina pošto u Unsko-sanskom kantonu više nema dovoljno šume za sječu.

22. januar 2015, 12:00

Prema pisanju sarajevskog "Oslobođenja", pored nedostatka sirovina, strugare se suočavaju i visokom cijenom drvnih sortimenata i neravnomjernom raspodjelom, jer su potrebe veće od količina sirovine kojom se raspolaže.

"Grad Bihać ima 20 pilana sa oko 300 radnika, pa iako ova problematika nije u našoj nadležnosti, jesu radnici", rekao je gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević na sastanku s vlasnicima pilana i predstavnicima Šumsko-privrednog društva "Unsko-sanske šume" i Privredne komore Unsko-sanskog kantona.

Nastojeći da se nađe rješenje za obezbjeđenje balvana za pilane u što bržem roku, Galijašević je predložio da se dio zaliha, obima 13.000 kubnih metara, koji su predviđeni za licitaciju, stavi na raspolaganje uz odobrenje nadležnog federalnog ministarstva.

"Neću dozvoliti da se zbog ovog problema, koji je rješiv, moji sugrađani otpuštaju i ostaju bez posla", rekao je Galijašević.

Problem sa nedostatkom sirovog drveta, odnosno šuma za sečenje, u Bihaću je prisutan godinama, ali je u poslednje vrijeme intenziviran, ne samo u toj opštini već i u drugim opštinama Unsko-sanskog kantona, navodi "Oslobođenje" a prenosi agencija Tanjug