<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zar i oni nisu zaslužili Oskara?

Ovogodišnje nominacije za Oskare nedavno su saopštene, ali britanski Telegraf koristi trenutak da skrene pažnju na 20 glumaca i glumica koji nikada nisu nominovani za Oskara.

22. januar 2015, 12:00

Na listi se našao Ričard Gir kome je najveća nepravda nanijeta 1990. kada nije nominovan za ulogu zlokobnog policajca u "Unutrašnjim poslovima" Majka Figisa.

Tu je i Džon Kjuzak, zvijezda brojnih "miljenika" Američke akademije za film koji je zaobiđen 1998. za ulogu u "Tankoj crvenoj liniji". Džozef Koton, zastrašujući ujka Čarli u Hičkokovoj "Sjenci sumnje" trebalo je da bude nominovan za ulogu Holija Martinsa u "Trećem čovjeku".

Među nepravedno zanemarenim glumcima je i Piter Lori, glumac koji je ostavio traga u Holivudu svojim mladalačkim likom i sposobnošću da izrazi najdublje emocije "u svega nekoliko poteza". Ostaće upamćen kao dijete ubica u Fric Langovom "M" ali i Džon Kairo u "Malteškom sokolu".

Iako sve uloge Džima Kerija nisu bile vrijedne nominacija, a neke su bile i grozne, zaslužio je nominaciju za svoju možda najintimniju i najdublju ulogu u filmu "Vječiti sjaj besprekornog uma", piše Telegraf.

Među velikim gubitnicima, kada je riječ o nominacijama Američke akademije za film, su i Stiv Bušemi, prepoznatljivo lice američkog filma, Džef Denijels naročito za ulogu u filmu "The Squid and the Whale" ali i Dženifer Džejson Li koja je bila senzacionalna u nedovoljno cijenjenoj drami "Georgia" gdje je igrala mlađu, problematičnu sestru Meri Viningam.

Još jedna dama na listi je En Miler kojoj je Dejvid Linč pružio divnu epizodicu u njegovom "Bulevaru zvijezda" i kojoj su promakle nominacije za uloge u filmovima "Svi kraljevi ljudi" iz 1949. i "U gradu". Tu je i Mirna Loj koja je 1991. dobila počasnog Oskara ali nikada i nominaciju za odličnu ulogu u filmu "Mršavko".

Raul Hulija poznat je kao odlični "šekspirovac" i večiti epizodista. Slavu je stekao ulogom strejt muškarca u filmu "Poljubac žene pauka" za koji je Vilijam Hart dobio Oskara za rolu gej muškarca, a nepravedno je ostao bez nominacije za ulogu advokata u "Nedokazanoj krivici".

Na listi se našao i Britanac Hju Grant i to zbog uloge u "Četiri vjenčanja i sahrana", a tu je i Izabela Roselini koja je vjerovatno preplašila sve ulogom opčinjavajućeg mazohiste u "Plavom somotu" Dejvida Linča kao i Alan Rikman, nezaboravni zlikovac iz filma "Umri muški".

Naravno da postoji znatno duža lista onih koji su zaslužili Oskara, a do sada su dobacili samo do nominacija (Ko je rekao Leonardo Dikaprio?), ali oni bar za utjehu imaju nominacije. I to se računa...

Telegraf je izdvojio i Džona Barimura koji je bio impresivan u "Dvadesetom vijeku" Hauarda Hoksa, Meg Rajan za "Kad je Hari sreo Sali", Miju Farou za ulogu u "Rozmarinoj bebi".

Donald Saterland živa je legenda Holivuda ali ovaj kanadski glumac širokog glumačkog dijapazona nikada nije bio nominovan za Oskara. A najviše "bode oči" odsustvo nominacije za njegov izvanredni "nezvanični" monolog u filmu "JFK" Olivera Stouna.

Holivudska diva Merilin Monro bila je suviše lijepa za mnoge kritičare da bi je shvatili ozbiljno. A možda je, piše Telegraf, i igrala u previše komedija iako je za "Neki to vole vruće" morala da dobije makar priznanje u vidu nominacije za Oskara.

Listu zaokružuje Edvard Dži Robinson, karakterni glumac koji je igrao do sedamdesetih. Bio je velika zvijezda tridesetih i četrdesetih i za dlaku mu je umakla nominacija za "Malog Cezara" 1931, a preminuo je svega dva mjeseca prije nego što mu je 1973. dodijeljen počasni Oskar. Iako je imao i "mesnatije" uloge, rola Bartona Kiza u "Dvostrukoj opasnosti" bila je za Oskara, ili makar nominaciju za najbolju sporednu mušku ulogu 1944.