<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

KUPEK 111: Medijska arheologija

Raskopavanje medijske zaostavštine kod nas posebna je vrsta rudarskog posla.

22. januar 2015, 12:00

Devedesete godine dale su obilje materijala, svjedočanstva o općoj propasti što države u kojoj smo živjeli, ali i popratnih elemenata. Mediji nisu mogli proći neokržnjeni. Štoviše, bili su predvodnici. Nekad grubo i brutalno, a nekad, naizgled bezopasno i razdragano...Mediji su bili ogledalo urušenih snova i promoteri nekih drugih vrijednosti.

Baviti se medijima ne garantira zdravlje, ali sve ovisi od stava koji se zauzme i od načina prezentacije. Tamo neke 2006. godine: “Boško Prostran i Jovan Bačkulja su pregledajući materijale Arhiva alternativnog filma i videa u Domu kulture "Studentski grad" sakupili korpus medijskog materijala i predložili Aleksandri Sekulić da se to prikaže u okviru programa Akademskog filmskog centra koji je ona tada uređivala. Kako je količina materijala i njegova raznovrsnost dala osnova za dugoročniji plan, AFC je ustanovio ciklus, za koji je Aleksandra predložila ime Medijska arheologija, aludirajući na proces njegove pripreme i na devijaciju ranijeg značenja ovog termina u teoriji. Ovaj ciklus ušao je i u igru odnosa sa ciklusom Black market koji su isto u okviru programa AFC DKSG realizovali Saša Marković Ganeša i Mićun Ristić, tako pružajući mladoj publici svakog meseca uvid u fenomene pop kulture kroz dinamične "talk show" razgovore i video ilustracije.”

Prva predizborna kampanja, ekonomsko propagandni program u SFRJ,  rock’n’roll i država...Sve tu to samo neki od segmenata kojim se “Medijska arheologija” bavila.

O svemu tome, a i malo šire u jednom sjajnom i više nego edukativnom 111. KUPEK-u pričali su nam Jovan Bačkulja i Aleksandra Sekulić, uz nesebičnu podršku Ivice Đorđevića, još jednog člana ekipe koja se bavi ovom arheologijom.

Za ovu priliku i KUPEK ekipa se potrudila i pozabavila se muzičkom arheologijom kako bi se uklopili u priču, a osim toga pred kraj emisije nudimo vam i kratki razgovor sa legendom undergrounda, mekim teroristom, Markom Breceljem koji ovih dana nastupa po Vojvodini i Beogradu, sa posebnim akcentom na Suboticu gdje je Brecelj prije 41. godine, na Subotičkom festivalu, i započeo svoju neobičnu priču.

KUPEK # 111 poslušajte ovdje. Još malo i četvrti rođendan.