<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čomski: Ishod sukoba Rusije i Zapada određuje sudbinu Balkana

Čuveni svjetski antiglobalista Noam Čomski ocijenio je da će sudbina Srbije i ostalih balkanskih zemalja zavisiti od ishoda sukoba Rusije i Zapada, kao i od opstanka EU.

22. januar 2015, 12:00

Čomski je naglasio da su obje strane u ukrajinskom sukobu svjesne opasnosti dalje eskalacije sukoba, te istakao da se nada da će naći načina da smanje napetost.

"Ne zna se ni da li će EU opstati, a rezultat trenutnog konflikta između Rusije i Zapada jednako je predvidiv. Sudbina Balkana će zavisiti upravo od razvoja ovih neizvjesnih događaja", rekao je Čomski u interevjuu za jubilarno izdanje lista NIN.

On je ukazao da se EU nalazi u opasnosti, ali da "evropski projekat ima i određene vrline, zahvaljujući kojima će možda i prevazići trenutne tinjajuće krize".

Čomski je naglasio da neoliberalne politike štednje tokom recesije, koju sprovode Njemačka i finansijske institucije, daju katastrofalne rezultate, posebno u manje razvijenim zemljama. Stoga, kako je rekao, nije iznenađenje gubitak vjere u glavne političke partije i samu EU u pojedinim zemljama.

"Ljevičarske partije u Grčkoj i Španiji, Siriza i Podemos, blizu su sticanja konkretne političke moći, a njihova politika zasniva se na suprotstavljanju neoliberalnoj ofanzivi, koja je zapravo oblik žučnog kasnog rata koji vodi krupni kapital", rekao je Čomski.

Govoreći o američkom ratu protiv Islamske države, Čomski je ocijenio da je politika Vašingtona prema toj ekstremističkoj grupi - nekorektna.