<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA o sastavljanju vlasti nakon izbora: Mi njih ne zanimamo!

Sad je već svima jasno da su dosadašnji pokušaji sastavljanja vladajuće većine na ovim nivoima bili u najvećoj mjeri neuspješni.

24. januar 2015, 12:00

Od oktobarskih izbora u Bosni i H ercegovini prošlo je više od 100 dana,  a vlasti još nisu uspostavljene  u većini kantona Federacije BiH,  u samoj Federaciji, niti na državnom nivou. Sad  je već svima jasno da su dosadašnji pokušaji sastavljanja vladajuće većine na ovim nivoima bili u najvećoj mjeri neuspješni.

U Republici Srpskoj se  vlast relativno brzo formirala, doduše sa klimavom skupštinskom većinom, čije su okupljanje popratile brojne afere u vezi sa prelascima poslanika iz jedne grupacije u drugu, a što je dovelo do ozbiljnog propitkivanja legitimiteta tako izabrane izvršne vlasti ali i pitanje legitimiteta izbora uopšteno.  Tako se već sada mogu čuti glasovi koji dozivaju pad Vlade Republike Srpske, tvrdeći kako Vlada neće imati potrebni kapacitet da izdrži naredne četiri godine.  

Situacija u Federaciji BiH složena je zbog same strukture ovog entiteta. Ni u brojnim kantonima, poput Hercegovačko- Neretvanskog, gdje bi situacija trebala biti potpuno čista jer postoji potrebna većina satkana od formalnih partnera, vlast još uvijek nije formirana.  Razlog?  Vlade se ne formiraju zbog podjele ministarskih fotelja, što akteri pregovora ne kriju, te međustranački pregovori propadaju na tome koliko će ministarstava  kojoj stranci pripasti. Prosto rečeno,  koplja se lome u međustranačkim sukobima, a narod ispašta.

Rusmir Pobrić, iz Instituta za razvoj mladih „KULT“ kaže da konstituisanje vlasti,  s obzirom na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalazimo a to je nezaposlenost, težak položaj privrednog sektora, sve masovniji odlazak mladog kadra iz zemlje, nesanirane posljedice poplava, veliki budžetski deficiti, nastavak javnog zaduživanja - ide nedopustivo sporo.

Rusmir Pobrić- foto BUKA


“Imali smo optimistične postizborne najave da će se vlast uspostaviti brže nego ikada, da ćemo „kao poklon“ dobiti vlast za novu godinu, najavljivane su čak i precizne brze reforme. Svi najavljivani rokovi su probijeni. Kada mjesecima čekamo formiranje vlasti, koliko ćemo tek čekati prave reforme od kojih će građani osjetiti direktnu korist? Već sada imamo prigušene poruke da će rasterećenje privrede od ogromnih nameta biti kozmetičko, ili da će biti prolongirano „dok se ne steknu uslovi“, a rasterećenje privrede koja jedina može kreirati nova radna mjesta i stvarati novu vrijednost je ključ za rješavanje ekonomske krize“ kaže Pobrić za BUKU.  


Naš sagovornik ističe da je primjetno da se sve manje priča o reformi PDV-a , koja je bila tema broj jedan u predizbornom periodu ali i netom nakon Izbora, a da se smanjenje doprinosa na plate ili njihovo ukidanje za novozaposlene već prolongira, a rasipništvo i uhljebljivanje u javni sektor se nastavlja.

„Očito je, političari ne shvataju ozbiljnost situacije, ne mijenjaju navike, sigurni su u pozicije i neshvatljivo samouvjereni. Volio bih da me demantuju, da se vlast brzo formira i da konkretnim i brzim koracima pokažu ozbiljnost“ dodaje Pobrić.

On dodaje da je nova vlast je, bez obzira na određene sporazume, još uvijek vrlo upitna, i ističe da ga ne bi iznenadilo iznenadilo da dobijemo novi „neočekivani“ paket partnera, dojučerašnjih "neprijatelja" – ne bi bilo prvi put.



Stevan Salatić, Institut za društvena istraživanja Fakultet političkih nauka iz Banjaluke tvrdi kako je  koalicija SDA-DF-Savez za promjene-HDZ stabilna koalicija koja uziva političku podršku međunarodne zajednice te da su izborom predsjedništva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine postavljeni temelji koalicije stranaka za nivo BiH.

Stevan Salatić - foto BUKA


Od konstituisanja rukovodstva Predstavničkog doma do danas prošla su nepuna dva mjeseca, a u tom periodu u nije bilo nekih značajnih potresa unutar koalicije pa je izvijesno da će koalicija koja je izglasala rukovodstvo Predstavničkog doma biti u stanju da izglasa i novi Savjet ministara“ tvrdi Salatić za naš portal.   

Dodaje kako je insistiranje HDZ-a da se vlast najprije formira na nivou Federacije BiH donekle usporilo formiranje vlasti na državnoj razini.

“Stranke moraju paziti i na svoju kadrovsku politiku, pa je tako svako ministarsko mjesto kao i svako drugo upravljačko mjesto predmet političke pogodbe i pokušaj da stranka na taj način „ubaci“ što više sopstvenog kadra“

On očekuje da će Savjet ministara biti formiran do kraja februara a da se politička kriza koja se desila 2010 kada vlast na državnom nivou nije bilo vlasti 16 mjeseci ovaj put neće ponoviti.

Za razliku od Salatića, političkom analitičaru Almiru Terziću se aktuelna politička situacija i spektakularno najavljivano formiranje vlasti sve više pretvara u stanje koje smo imali nakon opštih izbora 2010. godine.

"Raspodjela plijena nakon općih izbora opet je došla u prvi plan. Programski ciljevi i platforme bazirane na tom principu nikada političkim subjektima nakon Dejtona nisu bile prioritet, već isključivo borba za pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, ali posebno u javnim preduzećima i institucijama" ističe Terzić za BUKU.



Almir Terzić - foto BUKA

Zbog nekonstituisanja vlasti Federaciji BiH, odnosno svim budžetskim korisnicima, ali i brojnim socijalnim kategorijama u tom entitetu, Tvrdi Terzić, prije opasnost da u februaru budu uskraćeni za naknade jer nije usvojena ni odluka o privremenom finansiranju FBiH. A, već odavno je trebalo usvojiti budžet, a ne samo odluku o privremenom finansiranju.

Kantoni u Federaciji BiH istvoremeno su pred kolapsom, kaže naš sagovornik te ne isključuje mogućnost da se u većini njih uskoro desi februarski scenario iz prošle godine.


"Mislim kako teška vremena tek dolaze, treba rasporediti pozicije u vladi FBiH i Vijeću ministara BiH, a potom na stotine javnih preduzeća i institucija BiH. To neće ići baš tako lako i uspostava bi mogla trajati još mjesecima. Bježanje od odgovornosti svakako će biti prioritet djelovanja i rad za lične, grupne i uskostranačke interese. Građani će jedini spas za sebe tražiti na graničnim prelazima. To će biti slika BiH u ovoj godini" ističe za BUKU Terzić.


Trenutna politička situacija oko (ne)konstituisanja vlasti na nivou FBiH te državnog nivoa te tako proizvedeni postizborni politički cirkus kojem ide u prilog aktuelnoj politici od koje se očekuje formiranje izvršne vlasti, a istovremeno se skreće pažnja sa ključnih problema. Politička elita odnosno akteri sastavljanaj vlasti tako dobijaju na vremenu, dobijaju „neprijatelja“ na koga mogu svaliti krivicu, te vješto prikriti nedostatak odgovornosti.  I ovih više od sto dana koliko je prošlo od opštih izbora  u BiH već je prevelik gubitak vremena, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo.