<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Umjeren napredak ka obnavljanju diplomatskih odnosa SAD i Kube

HAVANA

SAD i Kuba okončali su istorijski dvodnevni sastanak u Havani ostvarivši umjeren napredak ka obnavljanju diplomatskih odnosa, ali nisu prevazišli neslaganja u vezi sa pitanjem ljudskih prava.

23. januar 2015, 12:00

U ovom trenutku nije poznato da li će pitanje ljudskih prava, zbog kojeg su ranije blokirani pokušaji popravljanja odnosa, ugroziti novi dpilomatski proces.

"Izvršili smo pritisak na kubanske vlasti da poboljšaju stanje ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja. To je centralni element naše politike", izjavila je šef američke delegacije Roberta Džejkobson.

Ona je najviši američki diplomata za latinsku Ameriku i najviši američki zvaničnik koji je posjetio Kubu u posljednjih 35 godina.

Žozefina Vidal, glavni kubanski diplomata za odnose sa SAD, odgovorila je da "Kuba nikada nije odgovarala na pritiske", prenio je AP.

Dvije zemlje su tokom prvog sastanka predočile detaljan plan rada za obnavljanje punih diplomatskih odnosa. Planirani su dodatni razgovori.

Džejkobsonova je rekla da su razgovori bili "pozitivni i produktivni" i fokusirani na mehanizme za otvaranje ambasada. Ona je dodala da i dalje postoje "duboke razlike" između administracija dvije zemlje i da ambasade same po sebi neće biti znak normalizacije odnosa.

"Treba da prevaziđemo više od 50 godina odnosa koji nije bio zasnovan na povjerenju", rekla je Džejkobsonova.

Vidalova je na sastanku zatražila da Kuba bude skinuta s američke liste država koje sponzorišu terorizam i pohvalila predsjednika SAD Baraka Obamu za ublažavanje trgovinskog embarga. Ona je pozvala američki Kongres da potpuno ukine trgovinsku blokadu Kube.

Obama i kubanski lider Raul Kastro 17. decembra su objavili da su postigli istorijski napredak poslije tajnih pregovora u prethodnih 18 mjeseci.