<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Robert Redford: Napad na „Šarli ebdo“ signal za uzbunu

Američki glumac i reditelj Robert Redford otvarajući festival nezavisnog filma Sandens koji je prije trideset godina osnovao u ski izletištu Park Siti u Juti osvrnuo se na nedavni teroristički napad na satirički nedjeljnik "Šarli ebdo" u Parizu koji je opisao kao "šokantan čin" i "signal za uzbunu" za slobodu izražavanja.

24. januar 2015, 12:00

U tom kontekstu on je rekao da će tokom narednih 11 dana Sandens biti "sigurno mesto" za nezavisnu kinematografiju kao i za filmove kontroverznog i provokativnog sadržaja.

"Mi vjerujemo u raznolikost, sloboda izražavanja je za nas fundamentalna. Ovdje ćete vidjeti puno filmova koji će neke naljutiti, ali to nije važno, to je raznolikost", naveo je sedamdsetosmogodišnji glumac.

Do 1. februara će na Sandensu biti prikazano oko 200 ostvarenja među kojima je i film "A Walk In The Woods", adaptacija knjige putopisca Bila Brajsona, u kojem Redford igra glavnu ulogu uz Nika Noltija i Eme Tomson.

Redford, koji u filmu glumi Brajsona koji kreće u istraživanje Apalačkih planina, prvobitno je planirao da mu repliku daje Pol Njumen, njegov prijatelj i partner iz filmova "Buč Kasidi i Sandens Kid" (1969) i "Žaoka" (1973).

Želja mu se, na žalost, nije ostvarila jer je Njumen umro nekoliko godina (2008) prije nego što je projekat realizovan.