<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas hladno sa snijegom

U BiH danas će preovladavati oblačno i prohladno vrijeme sa snijegom.

25. januar 2015, 12:00

Najviša dnevna temperatura od minus dva do tri, na jugu oko devet, a u višim predjelima minus četiri.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, snijeg će češće padati na sjeveru, sjeverozapadu i zapadu, a slabiji će biti u centralnim predjelima i na istoku, gdje se tokom dana očekuju češći periodi suvog vremena.

Na jugu suvo uz promjenljivu oblačnost, sunčane periode i buru, dok se popodne i uveče očekuje kratkotrajna kiša i susnježica.

Poledica u višim predjelima

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja mjestimično na kolovozu ima snijega i poledice.

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju u planinskim krajevima i preko prevoja, kao i na dionicama u kotlinama i duž riječnih tokova, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a posebno na dionicama Dobro Polje - Miljevina - Brod na Drini, Banjaluka - Teslić, Mrkonjić Grad - Crna Rijeka, Јezero - Novo Selo, Kneževo/Skender Vakuf - Ugar, Bratunac - Skelani, Ljubovijski most - Drinjača i Šekovići -Caparde.

Na dionici puta Brod na Drini- Šćepan Polje /granica BiH i Crne Gore/, zabranjuje se saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi osam metara.

Iz AMS vozačima savjetuju da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

I dalje je na snazi obustava saobraćaja na dionici magistralnog puta Kostajnica - Kozarska Dubica u mjestu Vrioci. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

U mjestu Bočac, na dionici magistralnog puta od Karanovca prema Ugru, na granici Republike Srpske i Federacije BiH, zbog aktiviranog klizišta, vozila saobraćaju jednom trakom.

Јednom trakom vozila saobraćaju i na regionalnim putevima Ukrina - Gornja Vijaka i Karanovac - Mitrović.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj izmijenjen je režim saobraćaja na dionicama magistralnih puteva Šešlije - Јohovac i Јohovac - Rudanka.

Učestali su odroni kamenja na kolovoz na putevima Zenica - Žepče, Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno - Novi Travnik, Mostar - Široki Brijeg i Crna Rijeka - Јajce.

Saobraćaj je i dalje obustavljen u Babajićima, na dionici magistralnog puta Simin Han - Kalesija. U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Iz AMS podsjećaju da je već duže vrijeme u upotrebi poseban broj "vozačke solidarnosti" 066/823-000066/823-000 begin_of_the_skype_highlighting 066/823-000066/823-000 end_of_the_skype_highlighting na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.

I dalje traje kampanja "Stop alkoholu na točkovima", čiji je cilj da se poveća nivo bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj smanjenjem broja vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.